Изложби

Арт галерия "Папийон" отбелязва 10 години изложбена дейност с Генко Генков и Христо Христов

Изложба живопис и скулптура на 1 и 2 ноември 2017 г.

Арт галерия "Папийон" отбелязва 10 години изложбена дейност с Генко Генков и Христо Христов


◊ ПОКАНА

Арт галерия „Папийон“
отбелязва
10 години изложбена дейност
с
10 картини на Генко Генков
и
10 скулптури на Христо Христов

Изложба живопис и скулптура на 1 и 2 ноември 2017 г.


„Изкуството не е постигнало своята задача, ако се ограничава само с това да очарова хората, без да предизвиква в също време въодушевление от всичко, което съставлява величието на живота.” 

Джошуа Рейнолдс

Арт галерия „Папийон“ отбелязва 10 години изложбена дейност с двудневна експозиция с 10 картини на Генко Генков и 10 скулптури на Христо Христов. С удоволствие ви каним да споделите нашия своеобразен празник и благодарността ни за градивното взаимно развитие със зареждащите цветни произведения на емблематичния Генко Генков, характерните бронзови скулптури на добре познатия не само на варненската публика Христо Христов. Избрахме авторите, с чиито творби поставихме началото на изложбената ни дейност на ул. "Драгоман" 12 във Варна преди 10 години, като символичен ритуал на започващ нов креативен цикъл в представянето ни на стойностно съвременно и класическо българско изкуство. Подготвихме художествена сбирка, включващи платна с маслени бои, рисунка, акварел, бронз, която изкушава ценители и колекционери, като творбите са не само с инвестиционна стойност, а и някои се показват за първи път пред публика.

Генко Генков (1923-2006) е един от най-интересните и колоритни художници в историята на българското изкуство. Животът му е белязан от крайности - от години, прекарани в затвора в Белене, до получаването на най-големите държавни награди. Превърнал се в легенда за софийска бохема, той е символ на творческа свобода и отстояване на собствен пластически възглед, като мнозина са го смятали за луд, а повечето за гений. Генко Генков създава предимно пейзажи и портрети, в които ярките тонове и плътните мазки придават скулптурен вид на формите. Ранните творби на художника се отличават с по-тъмни, мрачни цветове, а след това се обръща и към по-ярките, като постоянно експериментира. Обработва платното с пясък или с нож, третира маслената боя като акварел. На по-късен етап използва различни пигменти, които придават керамичен вид на текстурата. Независимо от похвата цветове на картините му са неизменно чисти и силни. "Виолетовото е трагично. Това е цветът на космоса, на жестокия натиск на природата срещу света. Там изгарят илюзиите на живота", смятал е Генко Генков, чиито произведения са повлияни от фовизма и постимпресионизма. С развитието на художествения си стил, той все повече стилизира формите, обобщавайки ги в една неразривна цялост. Оригиналният му стил с постоянни черти, пъстроцветните живописни мазки и драматично движещи се щрихи, въздейства силно сетивата. Пейзажите му са всъщност портрети на природата, преживяни като лична образност. Багрите в платната на Генко Генков винаги носят определена символика, израз на философските му разбирания за природата, човека, космическите сили и връзките помежду им.

Монолитната бронзова скулптура на Христо Христов хармонира безусловно с живописта на Генко Генков. Заредени със силна енергия скулптури, през които минава една обща нишка, подчертаваща първичността на любимия му материал. Христо Христов създава знакови образи и енигматични кодове, чрез които разпознаваме тематиката, свързана с българските традиции и християнската символика. В типичния си разпознаваем стил, концентриран върху изчистени образи, знаци, кодове и релефи, той изследва темата за възможните измерения на мечтите, чието съхранение е едно от най-ценните и смислени усилия в живота.

Христо Христов е роден на 22 май 1963 г. във Варна. Завършва скулптура в Националната художествена академия. През 1995 г. започва съвместната му работа с галерия "Георг", остров Зюлт, Германия. Галерията показва творби на немски и български художници в най-скъпия хотел в света - Burj Al Arab в Дубай. Едно от фоайетата на този хотел с формата на кораб и височина колкото Айфеловата кула е украсено с творба на Христов. Има десетки самостоятелни изложби в България, Германия, Франция и Норвегия. През 2000-ната получава наградата "Златно перо" за принос към българската култура, както и още много награди.

Отбелязването на годишнината е повод за екипа на галерията за кратка равносметка. Като всяка необходима в такива случаи ретроспекция, и тази е трудна предвид десетките значими за културния ни живот събития, организирани в арт салона ни за тези години. През галерията са минали стотици ценни произведения на едни от най-големите ни художници, както и на млади, все още непознати творци. През всичките тези години до сега представяме богата палитра от всички най-добри автори от различни сфери на изкуството. Желанието ни е да излагаме селекция на талантливи български художници от различни поколения и изразност – живописци, графици, скулптори на малка и монументална пластика, керамици и бижутери – доста от тях добре познати и извън пределите на България, но всички бележещи трайна следа българското изкуство и въздействащи върху сетивата на зрителя. Със съдействието на екипа на галерията са създадени десетки колекции от произведения с инвестиционна и естетическа стойност.


Заповядайте на 01.11.2017 (сряда) от 18:00 ч. в изложбения салон на арт галерия Le Papillon да споделите нашия празник, в акомпанимента на китара на Чавдар Гочев (Чарли), сред богатия колорит на творбите на Генко Генков и енигматичните бронзови скулптури на Христо Христов!

Експозицията може да бъде видяна в изложбения салон на галерията на 1 и 2 ноември 2017 г.

Автор:
арт галерия "Папийон"
Публикация:
31.10.2017 г. 11:37
Посетено:
1055
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26560-art-galeriya-papiyon-otbelyazva-10-godini-izlozhbena-deynost-s-genko-genkov-i-hristo-hristov