Изложби

Изложба „Познай себе си – Херменегилд и Карел Шкорпил за природното наследство на България“

По случай Деня на народните будители Националният музей „Земята и хората“ представя нова изложба

Изложба „Познай себе си – Херменегилд и Карел Шкорпил за природното наследство на България“


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба „Познай себе си – Херменегилд и Карел Шкорпил за природното наследство на България“
 

Официално откриване на 1 ноември 2017 от 11 часа.

За отбелязване на 1 ноември – Ден на народните будители, Национален музей „Земята и хората“ – гр. София посреща своите гости с нова изложба.

Изложбата „Познай себе си – Херменегилд и Карел Шкорпил за природното наследство на България“ представя една малко позната страна на делото на двамата учени, която има огромно значение за създаването на отношение, опознаването и опазването на природата на България. Посетителите ще се запознаят със серия от постери, оригинални трудове на братя Шкорпил, геоложка карта в мащаб 1:420 000 потънала в забвение, а след официалното откриване на изложбата ще могат да видят и специална презентация по темата.

Името на Херменегилд и Карел Шкорпил е свързано завинаги с българската археология, но приносът им в изследване на природните богатства на нашата страна остава непопулярен. Херменегилд Шкорпил има научни приноси в българската ботаника, ентомология, минералогия, обща геология, полезни изкопаеми, палеогеография, карстология, спелелология, хидрология, демография и география. Издава статии и научни монографии, свързани с природните богатства на България. Автор е на първата геоложка карта на Южна България в мащаб 1:420 000. Съосновател на музеите в Сливен, Пловдив, Русе и Варна.

Карел Шкорпил има определени интереси към археологията и работи като учител в Пловдив, Сливен, Варна, Велико Търново. От 1894 г. се установява в град Варна, където заедно с брат си основава Варненското археологическо дружество и Варненския археологически музей.

 

Автор:
Национален музей "Земята и хората"
Публикация:
30.10.2017 г. 13:08
Посетено:
1483
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26556-izlozhba-poznay-sebe-si-hermenegild-i-karel-shkorpil-za-prirodnoto-nasledstvo-na-balgariya