Изложби

"Места на удоволствието" - Обобщаваща изложба на проекта „Мултиполис - образите на града“ (Фрагменти и още)

31 октомври – 26 ноември 2017, Софийска градска художествена галерия

"Места на удоволствието" - Обобщаваща изложба на проекта „Мултиполис - образите на града“ (Фрагменти и още)
Илияна Кънчева, Зона Б-5, 2012, аналогова фотография, двойна експозиция


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия
представя

Места на удоволствието

Обобщаваща изложба на проекта „Мултиполис – образите на града“ (Фрагменти и още)

             
31 октомври – 26 ноември 2017,
Откриване 31 октомври, вторник, 18.00 ч.

Лъчезар Бояджиев, Василена Ганковска, Антоанета Гълъбова, Ивайло Динев, Любомир Игнатов, Илияна Кънчева, Минá Минов, Петър Минчев, Павел Найденов, Мартин Пенев, Красимир Терзиев, Миряна Тодорова, Коста Тонев, Мария Цанева, Вълко Чобано
в.

Куратор: Стефка Цанева

Начинанието „Мултиполис“ започва от града, който освен всичко друго е и достатъчно необятно поле, което да може да предложи пространство и свобода за работа и взаимодействие между различни дисциплини. Изкуство, музика и теория са областите, които организаторите от The Fridge искат да поставят в непосредствен диалог.

„Мултиполис“ започна под формата на отворена покана за млади художници, музиканти и теоретици от хуманитарни специалности. Събра се малка група от младежи от различни области – визуални артисти, изкуствоведи, социолози, музиканти. С тях работят художниците Лъчезар Бояджиев и Красимир Терзиев, социоложката Леа Вайсова и философът Димитър Божков, както и музиковедът Илия Граматиков. Няма зададена рамка – всеки от участниците може да се съсредоточи върху този аспект на града, който му предлага и му говори най-много. На картата се очертават и основните теми/проблеми/локации – квартал „Христо Ботев“, Студентски град, парковете и местата за отдих, субкултурната сексуална практика „круизинг“ и други. Докато някои от авторите избират конкретно място, други се спират на определен феномен, а трети се вглеждат в средата около себе си, в хората и в начина им (си) на живот и в какво взаимодействие стои той с града.

В настоящата изложба са включени работи на участниците в проекта, на външни художници, в чиято работа се откриват градските „места на удоволствието“, както и произведения от фонда на Софийска градска художествена галерия.

Представените в изложбата автори са крайно различни като художествен език, фокус и подход, що се отнася до градските теми. Но именно удоволствието се оказва пресечна точка на търсенията им, защото макар и проблематичен, грозен, мръсен, гетоизиран или джентрифициран, градът е и място на удоволствията. Понякога дребни и почти незначителни като детските игри на улицата, друг път потайни като круизинга, воайорството или хазарта. За други градът е визуалната наслада от архитектурата, улиците и градските пейзажи – били те от Стара София или от някой панелен квартал. Удоволствието обаче е винаги мигновено, имагинерно или лъжливо. Затова и изложбата търси какво има зад хубавата картинка на местата на удоволствието.

Проектът „Мултиполис“ е иницииран и организиран от The Fridge с подкрепата на Столична програма „Култура“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Гьоте институт България.

Изложбата „Места на удоволствието“ се случва в контекста на проекта „Мултиполис“ и е курирана от Стефка Цанева и реализирана в партньорство със Софийска градска художествена галерия и Гьоте институт България.

Със специалното участие на Марлен Андреев, Джулия Помер, Франк Зицман, Елизабет Розентал, Томас Джудиш - участници в резидентна програма по проект "Мултиполис" през юни 2017.




Автор:
СГХГ
Публикация:
29.10.2017 г. 16:07
Етикети:
Гьоте институтThe FridgeизложбаСГХГСофийска градска художествена галерия
обобщаваща изложба
проект Мултиполис
Места на удоволствието
Посетено:
958
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26550-mesta-na-udovolstvieto-obobshtavashta-izlozhba-na-proekta-multipolis-obrazite-na-grada-fragmenti-i-oshte