Изложби

Изложба "Дамасцена": Филмът през обектива на художник-фотографа Гаро Кешишян

Еспозицията дава старт на премиерите на филмовата суперпродукция в цялата страна

Изложба "Дамасцена": Филмът през обектива на художник-фотографа Гаро Кешишян


◊ ИЗЛОЖБАТА

Едно от основните съпътстващи събития на премиерните прожекции на “Дамасцена" на 29 октомври в Стара Загора в Операта и на 30 октомври в София - кино "Люмиер", ще бъде фотоизложбата "Дамасцена: Филмът зад кадър" на Гаро Кешишян.

Фотограф-художникът е уловил различни състояния на актьорите в главните роли: Веселин Плачков, Любо Чаталов, Димитър Баненкин, Троян Гогов, Неда Спасова, Симона Халачева, по време на двегодишния снимачен период на най-новата суперпродукция в българското кино. В над 70 кадъра известният варненски майстор зад фотообектива е запечатал най-вълнуващите моменти от снимачния процес. Актьорският състав, режисьорът Тодор Анастасов и сценаристът и продуцент Мария Лалева са във фокуса на художествените търсения на фотографа. Освен с кадри от работата по филма, Кешишян ще се представи на публиката и с малка роля в една от най-ключовите сцени от кинолентата.

Продуцентът на филма Мария Лалева неслучайно избира Стара Загора за старт на премиерите и откриване на изложбата. Това е жест към хората от региона, участвали и подпомогнали създаването на продукцията.

След Стара Загора и София изложбата ще отпътува за Варна, където ще бъде експонирана във Фестивалния и конгресен център от 3 ноември - деня, в който “Дамасцена” официално тръгва по кината в цялата страна и ще има своята първа прожекция в морската ни столица.

След всяка от трите премиери зрителите ще могат да получат автограф от любимите си актьори и да се снимат с тях.

По думите на изтъкнати родни киноактьори, режисьори и кинокритици, филмът "Дамасцена" е една от най-мащабните кинотворби, произвеждани в България след 1989 година. Създаден в духа на качественото българско кино от златните му години през 70-те и 80-те, с пълноценни снимачни техники, адекватен бюджет, достатъчно отделено време за прецизно изпълнение и заснемане на всяка сцена и детайл, филмът има огромен за днешните условия състав от 56 актьори и над 1300 статисти в масови сцени, снимани през четирите сезона на десетки локации както в Долината на розите, така и на други места в страната.

"Ето че днес България вече има такъв филм: "Дамасцена" - историята на нашия народ, разказана през паденията и успехите на мечтател. Една съвременна поетична драма за розата и българската мечта, чието действие се развива в Розовата долина, край Казанлък", анонсира режисьорът Тодор Анастасов.

 

Фотограф-художникът Гаро Левон Кешишян е роден във Варна през 1946 г. През последните четири десетилетия негови изложби са показвани в САЩ, Франция, Германия, Швейцария, Дания, Финландия, Япония, Унгария, Чехословакия, Полша, Югославия, Турция и СССР.



Автор:
Елица Пенова
Публикация:
28.10.2017 г. 16:48
Етикети:
филмфотографияизложба
Тодор Анастасов
Гаро Кешишян
Дамасцена
Посетено:
1463
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26545-izlozhba-damastsena-filmat-prez-obektiva-na-hudozhnik-fotografa-garo-keshishyan