Изложби

„Светлина и символ“ - изложба на Полина Герджикова в галерия ЛИК

Изложба живопис, 24 октомври - 7 ноември 2017

„Светлина и символ“ - изложба на Полина Герджикова в галерия ЛИК


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия ЛИК представя

Полина Герджикова


„Светлина и символ“

изложба живопис

24 октомври - 7 ноември 2017

Откриване на 24 октомври, вторник, от 18.30 ч. – ул. "Лайош Кошут" 37, София

Картините в изложбата са посветени на Светлината и приемствеността на символите й през вековете – от неолитната култура на Великата Майка, Черноморската цивилизация 6000 г. пр.н.е., тракийската и християнската цивилизации (включително богомилството) до съвремието.

Полина Герджикова е архитект, дизайнер и художник. Тя има 21 самостоятелни изложби живопис в България и чужбина. Последните от тях – “Светлината - метафора на духа”,  посветени на Международната година на светлината на ЮНЕСКО, бяха показани в Съвета на Европа в Страсбург по случай Националния празник на 3 март 2016 г. в галерия „Мисията” на Държавния културен институт към МВнР под патронажа на ЮНЕСКО, в БКИ Лондон 2017 г.

Общата им концепция отразява възгледа на художничката, че Светлината е извечен образ на Единното Съзнание, сътворило всичко според модерната физика – християнството и древните религии. Затова нейни знакови интерпретации присъстват в цялата история на човечеството – от археологическите артефакти и Сакралната геометрия до теориите на науката и философията.

Полина споделя: “Убедена съм, че мисията на изкуството е не само естетическата наслада, а и РЕ-ЛИГИО – което означава възстановяване на връзката между Човека и Божественото,  припомняне на съкровената ни цел Тук-Сега, на чувството на единение с другите хора,  на единение с Вселената-Светлина!”.

Картини на Полина са в частни и дипломатически колекции в Япония, САЩ, Франция, Русия, Израел, Аржентина, Австралия, Испания, Германия, Китай, Тунис, Италия, Индия, Холандия, Южна Африка и България.



Автор:
Галерия ЛИК
Публикация:
25.10.2017 г. 13:11
Посетено:
1531
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26527-svetlina-i-simvol-izlozhba-na-polina-gerdzhikova-v-galeriya-lik