Изложби

Изложба на Петринел Гочев в галерия "Сезони"

Изложба живопис, скулптура, рисунка. 24 октомври – 10 ноември 2017 г.

Изложба на Петринел Гочев в галерия "Сезони"


◊ ПОКАНА

Галерия „Сезони“           
представя

изложба на Петринел Гочев
живопис / скулптура / рисунка

24 октомври – 10 ноември 2017 г.

Непоказвани произведения на Петринел Гочев, подготвени специално за галерия „Сезони“ ще могат да бъдат разгледани от 24 октомври.

Галерия „Сезони“ представя Петринел Гочев, художник, скулптор, театрален режисьор и сценограф с неоспорим талант и внушително присъствие на арт сцената. Той е необичайно явление, мощно и силно, експресивно, сгъстено като енергия – изкуството му е без паралели в родната традиция.

"Какво да добавя с думи за изобразителното изкуство? Наистина, ако трябва, а трябва да говорим честно за изкуството, нищо не бих могъл да изрека съществено, разкриващо неподозиран смисъл, обновяващо вече изреченото. А и работата в ателието е мълчание и откъснатост за пулса на дните.

Ако има някакво лично сполетяло ме откритие в последната година, то е изненадалата ме съпротива на творческото желание да струи съвестно в посоката, която съм му задал.

Художникът се подготвя внимателно и с крайна прецизност за първия миг на един дългосрочен работен процес. Дори за това да няма видими белези все пак е така. Дълго и бавно подготвяш спонтанността.  Самият миг  на първото движение с четката дебнеш, чакаш, призоваваш. Дойде ли, пътят вече е ясен.

Но този път не беше така. Този път тръгвах с намерения обмисляни, поливани и закриляни дълго, но ръката, а след нея и аз се втурвахме в съвсем различна, неочаквана, не-атрактивна, но поглъщаща цялото чувство, пътека. И ето, отново, както някога, заставам пред белия лист, въоръжен само с молив и се чувствам жив и трепетен и несигурен. Чувствам се целият едно чувство и преживяването е толкова силно и истинско, че нямам нужда от друго освен от сивото острие на молива. Рисунка след рисунка, час след час, ден след ден и пълна свобода от грижата какъв е смисълът на всичко това. Белият лист и моливът, глината и ножът, това са моите рало и плуг, с които засях тази година от времето. И цялото мое чувство, върлувало в мен през тези дни и дни, попи в тези бразди от молив, и глинени хълмове."
Петринел Гочев, за изложбата си в галерия „Сезони“


Петринел Гочев е истински творец, художник, скулптор, театрален режисьор и сценограф. Завършил е Средното училище за приложни изкуства и Режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Бил е директор на Благоевградския театър. Има повече от 10 самостоятелни изложби. Със свои творби участва във фестивала „Изкуство и птица“ в Абевил (Франция), в изложби в Словакия и представители експозиции на съвременното българско изкуство в Будапеща (Унгария). Негови творби са притежание на Националната художествена галерия и много частни колекции в страната и чужбина.

Очакваме Ви.


Автор:
Галерия Сезони
Публикация:
25.10.2017 г. 13:27
Посетено:
1335
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26524-izlozhba-na-petrinel-gochev-v-galeriya-sezoni