Изложби

Традиции от красота – Сенке-джиссоку

Изложба в Националния природонаучен музей при БАН

Традиции от красота – Сенке-джиссоку


◊ СЪБИТИЕТО

Изложбата „Традиции от красота – Сенке-джиссоку“ ще бъде открита официално на 16 октомври в Националния природонаучен музей при БАН. Тя е посветена на десетте най-популярни фамилии за приложни занаяти, обслужващи чаената династия Сен. В деня на откриването входът е свободен, а в останалите дни посетителите ще заплащат входна такса за музея. Експозицията ще бъде изложена до 18 октомври.

На специалното събитие за откриването на изложбата гостите ще присъстват на тематична лекция и ще могат да се насладят на изпълнение на флейта на живо и церемония по поднасяне на японски зелен чай Матча. Лекцията ще представи любопитна информация за приложните занаяти, свързани с фамилията Сен. Красива аранжировка от цветя ще внесе допълнително вълшебство и настроение.

Една от най-древните японски традиции е чаената, известна още като чадо или садо, и представлява ритуализирана подготовка и поднасяне на зелен чай. Вдъхновена от идеята на дзен будизма – да живееш единствено в настоящия миг, тя цели изцяло да ангажира и насити сетивата на участниците. Чаят на присъстващите на откриването ще бъде поднесен в стил Рю-рей, който предполага, че гостите ще бъдат разположени на специални масички, а домакинът ще приготви чая на място пред тях в автентичен японски стил.

Събитието е част XXVIII Дни на японската култура и се организира от Сдружение „Урасенке Танкокай – България“ с подкрепата на Посолството на Япония в България, Национален природонаучен музей при БАН, Хамачи и ocha.bg.


* * *

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и осма поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Дните на японската култура през 2017 г. се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Astellas, Canon, Fanuc, Geotechmin, JTI, Kaliakra Wind Power, LB Bulgaricum, Lexus, Mitsubishi Corporation, Mitsubishi Electric – ClimaCom, Toshiba, Toyota, YAZAKI и Yokogawa България.

Повече информация за програмата на Дните на японската култура 2017 може да намерите на: https://www.facebook.com/DaysJapaneseCulture/

Автор:
Организаторите
Публикация:
13.10.2017 г. 16:46
Етикети:
изложбаДни на японската култура
Традиции от красота Сенке-джиссоку
чаена церемония
Посетено:
1435
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26458-traditsii-ot-krasota-senke-dzhissoku