Изложби

„Планета Клевета” на Спартак Дерменджиев разкрива паралелната действителност на лъжата

Изложба компютърна графика, 12–31 октомври 2017, Център за култура и дебат "Червената къща"

„Планета Клевета” на Спартак Дерменджиев разкрива паралелната действителност на лъжата


◊ ИЗЛОЖБАТА

Планета Клевета

Изложба компютърна графика на Спартак Дерменджиев

12–31 октомври 2017

Откриване: 11 октомври,
18:30 ч..
Зала „Пеша Николова“, Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”

Вход свободен


Изложбата на Спартак Дерменджиев „Планета Клевета” показва как „един неверен, но трогателен и правдоподобен текст неусетно нараства, набъбва и от „безпомощен" и „безобиден" се превръща във фактор, с който се съобразяваме." „Планета Клевета” ще бъде открита в зала „Пеша Николова” на Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” на 11 октомври в 18:30 и ще бъде изложена до 31 октомври, посещения -
всеки работен ден от 10:00 до 17:30 ч., с вход свободен. 

Ето какво още казва той за нея: „Идеята е почерпена от множество текстове, записки, документи и донесения, притежание на различни държавни институции, публикации в различни интернет сайтове и коментари под различни статии на официални медии, придобили гражданственост под различна форма. Текстове, които създават лавина от „информация", в която е невъзможно да се прозре истината. Текстове, които създават свят без истина, където сме принудени да се съобразяваме с Клеветата."

Изложбата включва графики, изработени с помощта на компютър и отпечатани на хартия. Te са разделени на няколко цикъла. Първият и основен – „Планета Клевета" – проследява възникването на новата планета. „Многократното наслагване на един текст го превръща в лабиринт и се оформя пространство, изпълнено с безброй букви, думи и знаци, където смисълът се губи, знаците и буквите се втвърдяват, очертанията се оформят и придобиват релефно изображение, напомнящо повърхността на планета", казва Дерменджиев.

Останалите графики показват идилични пейзажи от планетата: в цикъла „Океан" наслагваните текстове напомнят сенките и отблясъците от безкрайна водна повърхност; във „Фосили" многобройните пластове текстове са придобили релефното изображение на вкаменелости, където е запечатана нейната история.


Автор:
Център за култура и дебат "Червената къща"
Публикация:
09.10.2017 г. 17:44
Посетено:
3520
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26429-planeta-kleveta-na-spartak-dermendzhiev-razkriva-paralelnata-deystvitelnost-na-lazhata