Изложби

Арт галерия "Папийон" представя „Хроники на стихиите" - Симо Борисов и Тони Тодоров

Изложба скулптура и живопис, 11-31 октомври 2017

Арт галерия "Папийон" представя „Хроники на стихиите" - Симо Борисов и Тони Тодоров


◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт галерия Le Papillon
представя

от 11  до 31 октомври 2017

„Хроники на стихиите“

Тони Тодоров - живопис
Симо Борисов - скулптура


„Стихиите са двигателят на света, неговата плът, нервната и кръвоносната му система, неговата душа…, а дали е възможно да се контролира мощта на съзидателната и разрушителната им сила...“

Арт галерия Le Papillon има удоволствието да ви срещне не с един, а с двама интересни творци, обединили творбите си в общото мото на изложбата „Хроники на стихиите“. Това са скулпторът Симо Борисов и Тони Тодоров, автор, чиито картини са сложна сплав от символи и алегории, създадени със средствата но класическата живопис.

На пръв поглед двамата са доста различни като изразни средства и жанр, но в същото време обединени от способността си да претворяват природните стихии в произведения на изкуството.

Симо Борисов извайва скулптурите си от камък – една от формите на елемента Земя и довежда сложната за обработка материя в скулптура, превръщайки я във произведение на изкуството, устояващо във времето и пространството. Непреходността на тази материя позволява постигнатата хармония, чистотата на формите и алегоричните послания, закодирани в тези произведения, да бъдат предадени и на следващите поколения, превръщайки изкуството в непреходен и свързваш елемент между епохите. А посланията са както общовалидни и вечно значими в „Силата на мъдростта“, „Спомен за Египет“, „Духът на водата“, така и твърде лични и дори интимни в „Упоритият“, „Погледнато отстрани“.

При Тони Тодоров усещането за стихия ни връхлита от всяка картина. Творбите му са плетеница от обекти, сюрреалистични образи и запленяващи природни гледки.Тони Тодоров се увлича по езотериката – т.е. вътрешно познание, което търси основата на ценностната ни система в духовното развитие. В картините му има нещо вълнуващо, притегателно и магично – те формират примамлив приказен свят, в който се преплитат красотата, хармонията и съвършенството на природното с кошмарните видения в тъмната и дълбоко скривана страна на дебрите на човешкото подсъзнание с неговите низши страсти и изкушения. 

Чрез директни, понякога груби и дръзки образи или чрез леко загатнати и недоизказани силуети и форми, творбите на автора подхранват нашата фантазия и подканват по асоциативен път зрителя да съпреживее неговите търсения в посока себеопознаване, в света на мистиката,  символизма, парадоксалното и алогизма.

“Вътрешното противоречие” у човека е водещата двигателна сила в творчеството на Тони Тодоров - нарушеното равновесие между позитивното и негативното в огледалния образ на човешкото съществование, на духа и материята между живота и смъртта, изкривените ценности и обърнати понятия за добро, зло, красиво и грозно. И може би това е причината в настоящата изложба авторът да отдели голямо внимание на пейзажа - инстинктивното търсене на хармония в безгрешното съвършенство на елементите в природните стихии, създаващи перфектен баланс.

Чрез високите си рисувачески умения Тони Тодоров внушава с пейзажите си усещане за вечност и всеобхватност. Въздействието на платната е подплатено с техническото майсторство на художника, който притежава безпогрешен усет за ритъм и баланс в  композициите и полагането на цветовете в тънки живописни слоеве.

Едно е сигурно: заставайки пред платната на Тони Тодоров никой няма да остане равнодушен – първоначално емоциите заедно с въпросите връхлитат съзнанието на зрителя като стихии – от отрицание, почуда, възмущение до възхита, усещане за пречистване и преклонение. Картините са така магнетични и въздействащи, че почти е невъзможно да се отминат с един поглед, а заедно със съзерцанието идват и въпросите….. Какъв е смисълът на човешкият живот? Как е възникнал светът? Има ли Бог? Преражда ли се човешката душа? Въпроси без еднозначен отговор, които всеки сам намира в себе си и вселената според степента на собственото си развитие, а картините на автора са малкото пламъче, което разпалва желанието на познание на едно друго ниво.

Докато разглеждаме скулптурите и картините от „Хроники на стихиите“ трябва да се доверим на инстинктите си, да оставим сетивата да ни водят, да сме отворени да ги тълкуваме без да поставяме граници за нашето въображение. Религията, философията и изкуството са форми за доближаване до Бога. А основната функция на  изкуството не е само наслада за сетивата, а да провокира емоции, размисли, общуване с творбите.


◊ ЗА АВТОРИТЕ

Симо Борисов е роден през 1957 година в гр. Плевен. Завършил единственото на Балканите каменоделско училище, основано през 1922 г. от чешкия мисионер Браун в село Кунино, Врачанско. Работи в областта на монументалната скулптура. Първата му самостоятелна изложба е през 2007 г. в Народната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Участвал е в редица симпозиуми по скулптура в България и чужбина.

Тони Тодоров е роден през 1969 година в гр. Оряхово. Завършва Художествената гимназия „Илия Петров” в София, а по-късно и специалност „Графика” във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий”. Дълги години той е живял и творил в малко селце на остров Кипър. Има над десет самостоятелни изложби в София, Пловдив, Русе, Плевен и многобройни участия в Общи художествени изложби, както и в няколко международния проекти. Негови платна и стенописи са част от колекции в България, Дания, Израел, Австрия, Истанбул и др. От 1999 е член на СБХ.


 

Автор:
Арт галерия "Папийон"
Публикация:
09.10.2017 г. 13:19
Посетено:
1177
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26418-art-galeriya-papiyon-predstavya-hroniki-na-stihiite-simo-borisov-i-toni-todorov