Изложби

Изложба на традиционни японски тъкани в Регионалния исторически музей в София

Част от Дните на японската култура в България

Изложба на традиционни японски тъкани в Регионалния исторически музей в София


◊ СЪБИТИЕТО

Между 5 и 13 октомври, като част от Дните на японската култура, ще бъде представена изложба на традиционни японски тъкани юдзен и тетрадки уатоджи. Изложбата ще бъде в Регионалния исторически музей – София. Официалното откриване е на 5 октомври от 18:00 ч. и входът е с покани, а в останалите дни посетителите ще заплащат само входната такса за музея.

Поради големия интерес към изложбата на 7 октомври ще бъде организиран специален уъркшоп, на който посетителите ще имат възможност да се запознаят със самия творчески процес.

Кимона, европейски дрехи и други тъкани, боядисани в традиционния стил юдзен, са малка част от експонатите, които ще бъдат изложени. Японските традиционни тетрадки уатоджи, изработени от японска хартия ваши и подвързани по характерен начин, ще очароват българската аудитория.

Известната японска дизайнерка Наоми Канеко, собственик на марката „Канеко Юдзен“, предоставя 30 експоната специално за изложбата в България. Тя ще води първата част от уъркшопа – боядисване на тъкани юдзен – от 11:00 ч. до 12:00 ч. в Регионалния исторически музей. Мегуми Таникава, снаха на японския поет Шунтаро Таникава и автор на някои от изложените тетрадки, ще запознае българската публика с техниката уатоджи, която е изключително популярна в модерната японска култура. В уъркшопа може да участват максимално 20 души, затова е необходимо предварително записване на сайта на музея http://www.sofiahistorymuseum.bg/bg/online-registration.

Стилът юдзен, който датира отпреди 300 години, носи в себе си духа на четирите сезона – пролет, лято, есен и зима. Всеки един от тях има характерни цветове, фигури и шарки, които се изобразяват върху плата. Зеленото и розовото напомнят за пролетта и лятото, червеното и оранжевото напомнят за есента и бялото и синьото – за зимата. Освен красив, техниките юдзен правят текстила изключително скъп и луксозен.

Изцяло ръчният процес на изработка на тетрадки удатоджи изисква голяма прецизност и креативност в избора на конец и различни преплитания при подвързване. Участниците в уъркшопа ще имат възможност да изработят свое красиво произведение на изкуството и лично да усетят духа на японската култура.

Събитието е подкрепено от Инициативен комитет „Японски младежки клуб за културен обмен с България“, Посолството на Япония в България и Столична община и се реализира с  финансовата подкрепа на The Tokyo Club.


◊ ЗА ДНИТЕ НА ЯПОНСКАТА КУЛТУРА В БЪЛГАРИЯ

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и осма поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Дните на японската култура през 2017 г. се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Astellas, Canon, Fanuc, Geotechmin, JTI, Kaliakra Wind Power, LB Bulgaricum, Lexus, Mitsubishi Corporation, Mitsubishi Electric – ClimaCom, Toshiba, Toyota, YAZAKI и Yokogawa България.

Повече информация за програмата на Дните на японската култура 2017 може да намерите на: https://www.facebook.com/DaysJapaneseCulture/


Автор:
Организаторите
Публикация:
04.10.2017 г. 15:43
Етикети:
уъркшопизложбаДни на японската култура
тетрадки
традиционни японски тъкани
Посетено:
1577
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26398-izlozhba-na-traditsionni-yaponski-takani-v-regionalniya-istoricheski-muzey-v-sofiya