Изложби

Галерия "Артур" представя "Есенни отражения" - живопис

Самостоятелна изложба на Венера Константинова

Галерия "Артур" представя "Есенни отражения" - живопис


◊ ПОКАНА

Галерия "Артур" има удоволствието да Ви покани на

изложбата "Есенни отражения"

Венера Константинова
Живопис
12 октомври - 3 ноември 2017

Вернисаж: 12.10.2017, четвъртък, 16.30-19.30 ч.

Галерия "Артур", София, пл. "Журналист", ул. "Цанко Церковски" 36


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Галерия „Артур” представя самостоятелна изложба живопис на Венера Константинова. Името й е добре познато сред творците и почитателите на родното изобразително изкуство. Реализирала е множество стенописи и витражи в архитектурна среда и влиянието на тези техники е осезаемо и в живописните й творби. Структурното им изграждане носи съзнателно търсеното стенописно излъчване.

Архитектоника е терминът, който изразява най-добре общото въздействие на подбраните творби. Позабравеният смисъл на тази дума е „хармонично съчетание на части в една цялост", единство между съдържание и форма. Експозицията убедително създава това усещане с представените два цикъла живописни творби. Плодовете на есента, щедрите багри и дарове на природата, прекрасните архитектурни детайли, вдъхновяващата атмосфера на любимата Копривщица са частите от сюжетната линия на тази експозиция. „Есенни отражения” е названието, което ги обединява в емоционална завършена цялост.

Изложбата ще продължи до 03 ноември 2017 г.


◊ ЗА АВТОРА

Венера Константинова. Родена е в гр. Видин. През 1978 г. завършва Стенопис в Художествената академия, гр. София. В периода 1978-1981 г. е Главен художник на гр. Враца. През 1989-1992 г. е специалист в Управление Архитектура към Софийска голямa община. В периода  1975-2017 г. е изпълнила много витражи и стенописи в обществени и частни сгради в България и чужбина. През 1985 г. получава награда на Национален конкурс за синтез на архитектурата с монументални изкуства – гр. Велико Търново. През 1999 г. е избрана за Секретар на секция „Монументални изкуства” към СБХ, която длъжност изпълнява до днес. През 2001 г. печели конкурс за пребиваване в ателиетата на Сите дез-ар за два месеца в Париж. 2005 г. печели втора награда на конкурс за витражи в БНБ, 2006 г. получава награда на Първата Национална изложба „Изкуства на обществения форум” – СБХ и САБ – гр. София. През 2009 г. е Председател на жури и участва в Първото биенале на църковните изкуства – гр. Велико Търново. Организирала е от 1999 до 2017 г. много изложби на секция „Монументални изкуства” към СБХ, както и самостоятелни изложби в гр. София, други градове в България и чужбина. През 2014 г. спечелва конкурса на СБХ за пребиваване в Швандорф, Германия за период от месец и половина.

Участва в много пленери по живопис у нас и в чужбина. Работи в областта на витража, стенописа и маслената живопис. Много нейни картини са в частни домове и колекции в Америка, Италия, Япония, Русия, Канада, Холандия, Гърция, Франция, Англия, Австрия, Германия, Румъния, Сърбия, Нова Зеландия и др. Живее и работи в гр. София.

 

Автор:
Поли Банкова-Манева, галерия "Артур"
Публикация:
02.10.2017 г. 16:29
Посетено:
1387
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26379-galeriya-artur-predstavya-esenni-otrazheniya-zhivopis