Изложби

14 фотографи представят древните обичаи на България в Москва

Заснетите кадри са майсторски поглед върху нестинарството, кукерите, надсвирване с гайди, лазарки, мъжко хоро в реката, кушия…

14 фотографи представят древните обичаи на България в Москва
Лилия Йотова. "Лазарки"


◊ СЪБИТИЕТО

Фотографска изложба „Древни обичаи и традиции от България“ ще бъде открита на 27 септември в центъра за дизайн и архитектура „Артплей“ в Москва.

До 17 октомври т.г. свои работи ще представят Александър Михайлов, Ани Петрова, Анастас Търпанов, Богдан Стойко, Владимир Мачоков, Евгени Димитров, Иван Василев, Йордан Йорданов, Лилия Йотова, Петър Абаджиев, Радила Радилова, Стефан Марков, Тихомира Методиева-Тихич, Цветан Томчев.

Заснетите от тях кадри са майсторски поглед върху уникални български традиции като нестинарството (древни танци с боси крака върху нагорещени въглени), кукерите (танцьори с маски, овчи кожи и рога), надсвирванията с гайди, лазарките (пролетни танци на неомъжени девойки), мъжко хоро в реката (в ледените води на Йордановден), кушия (надбягване с коне на Тодоровден)...

Експозицията е подготвена от Асоциацията на професионалните фотографи (АПФ) в България – неправителствена организация, която работи в областта на фотографията и визуалните изкуства. Целта й е изграждане на положителен имидж на професионалния фотограф в обществото, утвърждаването му като професия, представяне на добрите фотографи пред българска и международна публика, установяване на трайни ползотворни контакти и различни форми на сътрудничество с подобни организации.

На откриването в руската столица ще присъстват Лилия Йотова – фотограф и председател на АПФ, Александър Михайлов – фотограф, член на управителния съвет на АПФ, носител на наградата „Млад фоторепортер“ на БГ прес фото през 2012 г. и Йордан Йорданов-Дълес – член на АПФ, представител на по-старата генерация фотографи, с 35-годишен стаж, участвал в многобройни конкурси и изложби.

Предисторията на гостуването в Москва датира от ноември 2016 г., когато в София е подписан меморандум между Националната асоциация на професионалистите във фотоиндустрията (НАПФ) в Русия и АПФ. През април тази година в София бяха изложени 25 творби на руски фотографи, членове на НАПФ. Събитието бе съпътствано от майсторски клас на популярния руски художник-фотограф Григорий Горячев (Белий ден), както и от специално организирана от домакините (АПФ) фотосесия със звезди от българския шоубизнес.



Автор:
АПФ
Публикация:
22.09.2017 г. 14:28
Етикети:
МоскваизложбафотографияФотографска изложба
АПФ
Асоциация на професионалните фотографи
Древни обичаи и традиции от България
Посетено:
1678
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26340-14-fotografi-predstavyat-drevnite-obichai-na-balgariya-v-moskva