Изложби

110-годишната история на сградата на Народния театър, разказана в снимки

Експозицията се открива в понеделник, 18 септември, в градинката пред театъра

110-годишната история на сградата на Народния театър, разказана в снимки


◊ СЪБИТИЕТО

Как е изглеждала преди 110 години една от най-емблематичните и красиви сгради в София – тази на Народния театър „Иван Вазов”? Част от тайната ще бъде разкрита този понеделник в един красив фоторазказ, който жителите и гостите на столицата ще могат да видят всеки ден до 30 септември.

Точно в 11:00 часа на 18 септември в градинката пред Народния театър неговият директор Мариус Донкин и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, в присъствието на официални лица и медии, ще открият фотоизложба, посветена на 110-годишнината от откриването на сградата на най-големия театър у нас.

Експозицията разказва как се е променял през годините единствения български театър със 113-годишна история, чиято великолепна сграда е открита през 1907 г. Изложбата съдържа 30 платна с размери 1,20 на 1,20 м с около 90 запомнящи се исторически снимки. Част от тях, посветени на по-новата история на театъра, са дело на фотографа Божидар Марков.

Фотографиите припомнят знакови моменти от изграждането и реконструкциите Народния театър. Показани са архивни кадри от създаването на сградата, от реконструкцията през 1976 г., от реставрацията 2004-2006 г., когато се извърши мащабна реставрация и консервация на централната и южна част, на салона и фоайетата на Голяма сцена, обновена бе и позлатата на интериора, както и от последния ремонт през 2017 г.

„През всичките сто и десет години театърът се е наричал „Народен”, не само защото сградата му е една от най-красивите постройки в културния център на София, но и защото е вместилище на съзидателния дух на всички българи. Тя е фотографски разказ за величието на духа, вплетен в театралната сграда на първата ни сцена”, казва авторът на изложбата Божидар Марков.

Събитието се организира от Народния театър „Иван Вазов”, а негови партньори са Столична община, Alex Print, Hitachi, Z $ M Private co., Better Half Garage Wines и „Браново”.

 

Автор:
НТ "Иван Вазов"
Публикация:
17.09.2017 г. 16:36
Посетено:
1512
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26316-110-godishnata-istoriya-na-sgradata-na-narodniya-teatar-razkazana-v-snimki