Изложби

Галерия "Резонанс" представя изложбата "Срещи в Пловдив"

Дидие Майо, Ерик Тонсберг, Кристел Брусадели, Невена Дернева и Димитър Грозданов

Галерия "Резонанс" представя изложбата "Срещи в Пловдив"


◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Резонанс"
представя

"Срещи в Пловдив"

Автори:
Дидие Майо (Белгия), Ерик Тонсберг (Швеция/Испания), Кристел Брусадели (Белгия), Невена Дернева и Димитър Грозданов

15.09.2017 – 09.10.2017

Изложбата, наречена „Срещи в Пловдив“ е истинска конфронтация на пет лични стила на автори от различни генерации. Би могло да се каже, че това е изпитание, както за тези родени през 40-те години на ХХ век, така и за тези родени през 80-те години. Разликите от четири десетилетия между генерациите трудно могат да бъдат наречени творческа приемственост, но става дума за истинско духовно наследство, което преминава от автор към автор. Наименованието "Срещи в Пловдив", не е формално, а означава провокацията, която всеки от художниците е получил от този град, събрал древност и съвремие в социален конгломерат.

Изложбата представя авторите Дидие Майо (Белгия), Ерик Тонсберг (Швеция/Испания), Кристел Брусадели (Белгия), Невена Дернева и Димитър Грозданов. Те имат различни и дори коренно противоположни виждания за изкуството. Имената са достатъчно известни, с изключение на Невена Дернева, която е слабо позната дори в родния си град Пловдив.

Артистите работят в различни области – от инсталация, фотография и пластика до живопис и рисунка. Някои от художниците са широко известни, професори и преподаватели, а други просто изразяват най-динамичните насоки в съвременното изкуство. Подборът е продиктуван от срещи и обща работа на различни международни форуми, най-вече на Фестивал Процес-пространство. За зрителя определен интерес представляват експресивните и фактурни живописи на Ерик Тонсберг, изследванията на Дидие Майо, последните опити на Димитър Грозданов наречени „Сянка в тъмното“ и т. н.

В случая се срещат генерации родени през 40-те години на ХХ век, през 50-60-те години до 80-те години на ХХ век. Тъй като на тези автори им предстои и представяне в Белгия, тази изложба е своеобразен лакмус за това, как могат да бъдат събрани противоречията на личните стилове в хармонията на галерия Резонанс, която има традицията не само да показва, но и да теоретизира процесите.


 
Автор:
Антония Димитрова, галерия "Резонанс"
Публикация:
17.09.2017 г. 13:34
Етикети:
Димитър ГроздановНевена ДерневаизложбаПловдивГалерия Резонанс
Кристел Брусадели
Ерик Тонсберг
Дидие Майо
Срещи в Пловдив
Посетено:
1198
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26314-galeriya-rezonans-predstavya-izlozhbata-sreshti-v-plovdiv