Изложби

Покажи ми твоя остров

Изложба в галерия "Етюд", отразяваща експериментален проект за уъркшопи с деца

Покажи ми твоя остров


◊ ПОКАНА

На 18 септември от 19:00 часа галерия "Етюд" има удоволствието да ви покани на изложбата
"Покажи ми твоя остров", документираща един интересен експериментален проект.

Експозицията включва макети, снимки и видеа от реализацията на проекта и ще продължи до 23 септември (събота), когато ще се проведе уъркшоп за деца на възраст между 6-11 г. С помощта на разнообразни арт материали, участниците, заедно с ръководителите на проекта ще създадат своето перфектно място на живеене под формата на 3D остров.

Замисляли ли сте как би изглеждало вашето перфектно място за живеене, вашата утопия? А какво биха отговорили децата на този въпрос?

Надя Коджаманова и Веселина Дашинова могат да отговорят на тези въпроси, защото през май 2016 година те стартираха експерименталния проект „ПОКАЖИ МИ ТВОЯ ОСТРОВ“. И сега, една година по-късно, в едноименната изложба в Галерия "Етюд", те ще ви разкажат повече за проекта и неговото бъдеще оттук нататък.

В българските училища се говори много малко за политика. Малцина са учениците, които знаят нещо за политическата система на България – на какво е базирана тя, как функционира обществото или как да бъдат активни граждани. В българските училища не се залага на груповите проекти, а дебатът като форма на общуване и изразяване на мнение е рядко използван.
„Покажи ми твоя остров“ цели да промени именно това чрез серия от АРТ уъркшопи за деца, които по интересен игрови начин въвеждат участниците в основите на политиката. Децата са провокирани да влязат в ролята на създатели и да сътворят свое общество, своето „перфектно“ място за живеене – своята утопия под формата на остров. На този остров те измислят свои правила, свое общество със свои уникални нрави, закони, привички. Предизвикателството не свършва до тук – островът-утопия не е само един, а на участниците се пада трудната задача да разберат как да съществуват задно, как да осъществят връзки с другите острови и как да общуват по между си.

Проектът „ПОКАЖИ МИ ТВОЯ ОСТРОВ“ стартира паралелно в две училища – ЧСУ „Цар Симеон Велики“ (с. Иваняне, България) и „IVG School“ (Гент, Белгия). Заниманията се провеждаха паралелно, като с помощта на скайп и кратки видеа, децата от двете страни бяха в диалог – изпращаха си съвети, послания, предизвикателства. Проектът взе участие във второто издание на фестивала за деца WILDEMANNEN WOESTEWIJVEN в град Гент, Белгия през 2016 г.

Какво предстои от тук нататък? В момента екипът на проекта е в търсене на партньори, които да се включат в инициативата, като целта е инициативата „Покажи ми твоя остров“ да бъде реализирана в повече училища в България и чужбина. Стремежът на организаторите е да изградят мрежа от училища и връзки между тях, за да може участниците да израснат осъзнати граждани, които работят към създаването на толерантно демократично общество.

*

Повече за екипа, който стои зад проекта:

Веселина Дашинова завършва Кралския Колеж в Лондон през 2009 година, специалност анимация. От тогава досега работи върху редица филмови проекти, които получават гласност по света и са показвани на фестивали като: IWF Фестивал в Сеул; International Animation Festival, Мелбърн; Intrefilm, Берлин. През 2010 година нейният филм, What they could take with them, they took (2009) печели наградата за най-добър студентски филм в KinoFilm, Манчестър. През 2011 година Веселина става една от основателките на базираното в Лондон студио Film Fabrik, което създава редица документални и анимационни проекти. Веселина е енергичен преподавател с опит във формалното и неформално обучение. Преподавала е в множество университети включително - University of East London, University for Creative Art и Bauhaus-Universität Weimar.

Надя Коджаманова
е магистър „Семиотика и педагогика на изобразителното изкуство“ към СУ „Св. Климент Охридски“. През 2010 изкарва курс по Арт терапия към НБУ, а след това записва и магистратура „Артистични психо-социални практики и психодрама“. През 2014 заминава на студентски обмен в Лисабон, към университета по психология "Instituto Superior de Psicologia Aplicada”. През годините взема участие в редица социални проекти за деца в риск като ръководител на арт ателиета и работи активно в сферата на неформалното образование. Сферите й на интерес са: изобразително изкуство, арт терапия, креативно образование.


Автор:
Галерия "Етюд"
Публикация:
14.09.2017 г. 17:52
Етикети:
проектизложбаГалерия Етюд
Покажи ми твоя остров
Веселина Дашинова
Надя Коджаманова
уъркшопи с деца
Посетено:
1183
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26304-pokazhi-mi-tvoya-ostrov