Изложби

"Monkey Times" - изложба на Николай Панайотов

Галерия "Стубел", 18 септември - 6 октомври 2017

"Monkey Times" - изложба на Николай Панайотов


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Стубел"
представя

"Monkey Times"

Изложба на Николай Панайотов


18 септември - 6 октомври 2017

Откриване: 18 септември, 18:30 ч.
Stubel Gallery, София, ул. "Коста Лулчев" 2В


Слиза от клона. Спира. Мисли. Почесва се. И тръгва напред.

Но е забравил да се облече. Връща се и започва да ровичка в древната пирамида. Измъква праисторическа препаска и снежнобяла риза с колосана яка. Навлича ги. Слага отгоре и расо. Или отдолу. Покрива ги с карнавални пайети и бананообразна пухкава рокличка. Търси някъде да се огледа. В този момент забелязва следене на поведението му от заобикалящите. Главите на нему подобните се превръщат в кръгли огледала, по клоните на дърветата се спускат сферични отразяващи форми. Дори земята отдолу е осеяна с циркулярни отражатели за ежеминутно следене.

Остава да си избере вратовръзка. Коя? Вратовръзките са червени, сини, зелени и в преливащи цветове на дъгата. Започва да ги сменя една след друга, усуква ги, завързва даже няколко наведнъж. Подменя ги бързо една след друга, така както своя пол, вяра, прическа и посоки на влюбеност и омраза.

Вижда наблизо микрофон и камера. Завладява ги и започва да се изразява. Самозабравя се. Малкото, което знае и може, превръща в многословно консервативно бръщолевене. И в този момент решава, че думите са недостатъчни. Иска му се нещо да създаде, да остави след себе си. Но постига само отрицание, може само да заличи, да сгромоляса вече съществуващото или да го затисне с дебели фалшификации.

Увлечен и оглушал от собственото си  красноречие, потънал в пепел от разрухата на идеите и творенията си, поема по пътя си. А пътят му вместо напред, е обърнат назад. Назад. Не му остава друго, освен да се покачи обратно…. на клона.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Роден през 1956 г. в София, Николай Панайотов завършва стенопис в Националната художествената академия. В продължение на седем години е преподавател в същата специалност. През този период създава мозайки, фрески и монументален текстил в архитектурна среда.

През 1990 г. случайно стечение на обстоятелствата го отвежда в Париж, който се превръща в негов втори дом.

Връзката с България обаче не прекъсва и през последните десетина години Николай се завръща все по-често. “Никой никога нищо не е напуснал. Няма значение колко далеч си и къде си, всеки носи в себе си мястото, от което е тръгнал и което го определя”, споделя художникът. Създава т.нар. “Бяло училище“ в село Стоките, Севлиевско, което функционира и като  галерия, и като ателие. Осъществява редица изложби в София. В периода 2010-2014 работи върху сценографията и костюмите на Вагнеровата „Пръстенът на нибелунга“ в Софийската опера, което му донася международно признание.

Николай Панайотов продължава да определя себе си като „артистичен маниак, дрогиран за правене на изкуство“.



Автор:
Росица Доганджиева
Публикация:
13.09.2017 г. 13:44
Посетено:
1336
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26291-monkey-times-izlozhba-na-nikolay-panayotov