Изложби

„Ние сме част от колекция“ - изложба на Боряна Венциславова

Фрагменти от края на 80-те завладяват Водната кула в кв. "Лозенец"

„Ние сме част от колекция“ - изложба на Боряна Венциславова


◊ СЪБИТИЕТО

Новата Галерия +359 ще отвори вратите на водната кула за годишната изложба за съвременно изкуство на Посолство на Австрия в България, по чиято покана художничката
Боряна Венциславова гостува със своя самостоятелна изложба, озаглавена: „Ние сме част от колекция“. Куратор на проекта в София Вера Млечевска. Арт фондация ДОМА е организатор на събитието, което може да бъде посетено от 14 септември до 22 октомври.

В своята самостоятелна изложба Боряна Венциславова прави своеобразна равносметка. Тя живее и работи в Австрия и има многобройни международни участия, но никога не губи връзка с времето и мястото, които са оказали силно влияние върху личността и практиката и на артист. Нейните инсталации, фотографии, обекти и видeа, които се сливат с пространството на водната кула са своеобразен личен разказ за 80-те и 90-те. Периодът съвпада за поне две поколения с прехода от детството към юношеството, към емоционалната нестабилност на тийнейджърството.

Преходът у нас има всички белези на своеобразен исторически пубертет: анализиран е от политолозите и социолозите като период на незрялост в публичната сфера, деформиран от политически мутации и икономическа нестабилност. Промените обявиха нови идоли и събудиха младежкия ентусиазъм, който накара мнозина да излязат на улицата, а после донесе и икономическа депресия.
 
Противоречията и контрастите на периода имаха своята хибридна и самоделна естетика. Фетишите на младежката култура миксираха петолъчката заедно с ярките символи на консуматорския рефлекс, старите кубинки на пънковете с навлизащите лъскави предмети от “чужбина”. 90-те оформиха и символична топография, начертана от многобройните обувки изтъркани между кино "Дружба", "Кравай", "Аптека" или “Калното”.

Личният прочит на Боряна Венциславова - поетичен и фрагментарен като самата епоха, се разтваря в колективните спомени на мнозина; редуващите се ентусиазъм и апатия, уейв музиката, приватизация, крилати фрази и драсканици - образи вплетени в тъканта на дългия и опърпан преход до настоящето.

Плавно завръщане назад в годините прави и умишлено заимстваното име на изложбата от песента на иконичнитe за българския ню уейв - група "Нова генерация" -
„Част от колекция“. За самото откриване акомпанимент на създадените от Боряна Венциславова произведения ще направи също прословутият от годините на уейва у нас - "Виолетов генерал" – Джули, с псевдонима DJ Schnorchel Mechaniker. Откриването ще продължи с тематично уейв парти в бар Tell Me на ул. "Иван Вазов" 12.

А на 30 септември от 18:30 ч. посетителите могат да се срещнат с автора на изложбата и да участват в кураторска обиколка и дискусия върху произведенията. Това ще бъде последвано от първия от много години насам концерт на група "Виолетов генерал", които ще застанат отново заедно пред публика и ще изпеят емблематичните си парчета в двора на галерията.

Австрийското посолство в София поставя във фокуса на дейността си в областта на културата представянето на съвременно австрийско изкуство. Изложбата „Ние сме част от колекция“ е един от особено важните акценти на 2017 г.

• Откриване на изложбата„Ние сме част от колекция“: 13.09., 18:30 ч.
Продължителност на изложбата: 13.09. – 22.10.2017
Кураторска обиколка и концерт "Виолетов Генерал": 30.09., 18:30 ч.
Адрес Галерия +359: София, кв. "Лозенец", ул. "Галичица" 13

За контакти:
Марта Радева
Radeva.marta@gmail.com
0898 94 55 07


◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Боряна Венциславова е интердисциплинарна художничка, която работи в областта на фотография, филм/видео, инсталации, пърформативно и медийно изкуство. В произведенията си тя анализира стереотипните роли и модели на репрезентация, както и влиянието на политически и социални структури и системи за контрол върху нашето съществуване. Темите, които заемат централна роля в артистичните й проекти, са идентитет, мобилност, пресичане на социално-географски и културни граници, като изследва ежедневни връзки и социални взаимоотношения и проучва взаимодействията между индивидуални и колективни истории и разглежда сложния процес на комуникация и превод.

Нейни произведения са представяни в самостоятелни и групови изложби и на редица медийни и филмови фестивали. Отличена е с редица награди, признания и стипендии. През 2017 година е носител на наградата за изящни изкуствa на град Виена, през 2013 на Австрийската държавна стипендия за изящни изкуства, 2009 start стипендия, 2006 Награда на филмовия фестивал в Кьолн, награди за изкуство от Сузман щифтунг, Ото Путчер фонд и други. Била е резидентен артист в Банф/Канада (Банф Център), Атина (Снехта), Лондон (ACF), Рим (BKA), Нюkасъл (ISIS Arts), Бъркли (CEC Artslink), Лос Анджелис (MAK Schindler), Чикаго (BKA). Работите  ѝ са включени в редица частни и обществени колекции.

Боряна живее и работи във Виена и София. Завършва магистратура в Университета по приложни изкуства, Виена. През 2017 е отличена с Австрийско гражданство за заслуги във визуалните изкуства.
www.borjana.net

Автор:
Марта Радева
Публикация:
12.09.2017 г. 16:21
Посетено:
1389
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26282-nie-sme-chast-ot-kolektsiya-izlozhba-na-boryana-ventsislavova