Изложби

Арт галерия "Папийон" представя Анета Яламова с "Помниш ли..."

Изложба живопис, 12 септември - 9 октомври 2017

Арт галерия "Папийон" представя Анета Яламова с "Помниш ли..."


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Папийон"
представя

Анета Яламова

„Помниш ли…“


Изложба живопис

от 12 септември до 09 октомври 2017


„Човек копнее по миналото, по любовта, която е изживял, по красотата, която е видял, по чувствата, които е изпитал. Но именно споменът ражда надеждата, че и бъдещето може да предложи хубави неща!

Всяко изкуство е свързано с някаква тайна, с усета за нещо сакрално, с усета за някакво чудо, което ни извежда от реалността. Художникът вижда красотата, в която се влюбва и предава чувството на хората със своите картини.“ 
 Анета Яламова


◊ ИЗЛОЖБАТА

От 12 септември до 9 октомври художничката Анета Яламова ще пресъздаде духа на отминало време и непреходни ценности в пространството на галерия "Le Papillon" във Варна, където ще подреди 24 живописни платна в поредна самостоятелна изложба.

Анета Яламова е един от българските художници, които работят в областта на наивистичната живопис. Сюжетите и темите за картините си, тя търси и намира сред очарованието на старата градска архитектура и в традициите, запазили духа и смисъла на народните празници и бит, свързани с вярванията на българите. Съвсем естествено изпъква темата, обединяваща картините в настоящата експозиция „Помниш ли…“. Творби, бликащи от топли живи багри, усмихнати лица на радващи се на живота хора, създават усещането за  носталгия към може би отминали ценности, романтика, чистота и красота на взаимоотношенията, които изчезват в модерният свят, но могат да се съхранят и предадат на следващите поколения чрез изкуството.

Сякаш с документалистки подход се илюстрира раздвояването на душата на българина, чиито корени са били в селото, а животът на дървото творчески се развива в атмосферата на романтичния град. Мили и прости сюжети, пропити с наивна влюбеност, носталгична меланхолия и иконографска светлина населяват платната на художничката. Впечатление прави лаконичният език и композиционният похват на наслагване на къщи, хора, чешми, комини във височина. Съчетание на  ярък колорит с плътни и свежи цветови хармонии, типични за иконографската традиция,  подсилват усещането за радост от красотата, която създава талантливата художничка. Анета Яламова насочва погледа ни и към типични сгради, места и случки от стара Варна, което ни разказват творбите й „Варна –летен ден“, „Варна – лятна вечер“, изразявайки топлото си отношение и привързаност към този град. Не скрива любовта си към места запазили духа на миналото, като родния й град Велико Търново, град който пленява през всички сезони – „Зимен празник“, „Привечер“, „Улица Гурко“. Това, което прави запомнящи се и специални всичките й творби е ведрото чувство, струящо от платната й, искрящите цветове и лекото намигване към зрителя, когато тя разказва за крайбрежната улица, кафенетата, красива архитектура, малките истории от бита, празнуващи хора и моряци с китари задирящи момичета. Перфекционизмът, тънката четка и типичната й разказвателна композиционна форма на изграждане на картините са отличителни черти за творческия ѝ почерк. Нейната живопис е разбираема и лъчезарна, силна като пластично внушение, опоетизира естествената връзка село-град като вижда града в средновековната му битност – озарена от величие, което лесно се усеща в старопрестолно Търново. Живописният ѝ похват и умението да разказва цветни истории бързо ни пренася през града, развежда ни из възрожденски улици, разлюлени от напора на чувствата, населени с хора и изпъстрени със случки, успешно изгражда един по-топъл, по-мил и оптимистичен вариант на света, пречупен през българската призма. Картините на авторката увличат с лекотата на приказки, разказани с прости и наситени с вълнение слова. Подчинявайки ежедневието си на рисуването, директна, напориста и всеотдайна художничката с всяка своя творба подарява част от сърцето си и своята любов към живота като своя осъзната основна мисия.

Авторката със силно изразен жизнерадостен почерк, популярна и сред Варненската публика, е родена през 1958 г. в старопрестолния град. Завършва специалност "Живопис" във Великотърновския университет, като във времето развива своя стил в областта на съвременната наивистична живопис,  т.н. стил "Арт Наив Модерн". В Творческата си биография Анета Яламова има над 20 самостоятелни изложби в галерии като "Арте", "Ромфея", "ВиАрт", "БулАрт", "Кристина", "Дема", "Драка", „Минерва“ и др. Участвала е в колективни изложби в Полша, Венецуела, Швейцария и др.

През годините българските художници-наивисти са доказали силни традиции в художествено-пластично отношение в наивистичния стил, като с успех са представяли изложби в България и чужбина, отличавани са с награди, а творбите им са притежание на големи галерии в страната и множество частни колекции у нас и в чужбина.


Автор:
Галерия "Папийон"
Публикация:
11.09.2017 г. 18:18
Посетено:
1539
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26279-art-galeriya-papiyon-predstavya-aneta-yalamova-s-pomnish-li