Изложби

Изложба "Гравюри от ателиетата на Лувър ХVІІІ-ХХ в."

12 септември – 1 октомври 2017, Двореца

Изложба "Гравюри от ателиетата на Лувър ХVІІІ-ХХ в."


◊ ИЗЛОЖБАТА

Националната галерия
и
Градската художествена галерия – Пловдив
представят

Гравюри от ателиетата на Лувър
ХVІІІ-ХХ в.

12 септември – 1 октомври 2017

Откриване на 12 септември, вторник, 18.00 часа
Двореца, пл. „Княз Александър I“

Колекцията старинни гравюри от фонда на Градска художествена галерия – Пловдив оправдано буди интерес и възхищение всеки път, когато се показва пред публика. Най-представителната част от тях ще бъде експонирана в Националната галерия.

Повечето от ценните произведения са гравюри върху мед, създавани в ателиетата на Лувър ("Chalcografie de Louvre") в  почти 200-годишен период - от ХVІІІ до началото на ХХ век. Друга част са печатани при братята Кюнцли от Дардоаз – Париж, Кадарт и Шевалие – Холандия и Франция, Сгрилли – Италия. Сюжетите са разнообразни: с митологичен или библейски характер, дворцови и парадни сцени, битови и пасторални сцени, портрети, пейзажи. Творбите са наследство от музея на някогашния Френски колеж „Свети Августин“, съществувал в Пловдив до 1948 година.

Колекцията "100 гравюри - съхранената художествена памет на един френски колеж в България" съдържа оригинални френски, немски и италиански творби. Издаден е и каталог на творбите с азбучен показалец на всички художници и гравьори. За създаването на този значим културен продукт Градската художествена галерия - Пловдив беше удостоена със Специална грамота от почетния консул на Република Франция в Пловдив г-жа Теофана Брадинска.

Проектът е реализиран с помощта на Министерството на културата и в партньорство с Общински институт "Старинен Пловдив“.

* * *

За повече информация:
Таня Станева
0899 444 740
tanyasm@abv.bg

Автор:
Национална галерия
Публикация:
10.09.2017 г. 14:54
Посетено:
1149
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26273-izlozhba-gravyuri-ot-atelietata-na-luvar-hv-hh-v