Изложби

“А…? е Басня” - изложба на Спартак Паскалевски във Велико Търново

Посветена на търновския поет Антон Труфев (1939-2017)

“А…? е Басня” - изложба на Спартак Паскалевски във Велико Търново


◊ ИЗЛОЖБАТА

От 5 септември в изложбените зали “Рафаел Михайлов” във Велико Търново проф. д.изк.н. Спартак Паскалевски представя изложбата “А…? е Басня”, която включва серия илюстрации и живописни творби.

Илюстрациите са създадени по повод новоизлязлата книга с басни “Гарван гарвану око не вади” на търновския поет Антон Труфев, издадена от библиотека “П. Р. Славейков” във Велико Търново.

От образния свят на басните се раждат творчески идеи, пресътворени в експозицията, на която художникът е дал забавното и интригуващо название “А…? е Басня”.

Поредицата от илюстрации са основа за инвенции и интерпретации на алегоричния и метафоричен свят на Антон Труфев. Според художника алегорията и метафората въвличат не само в съдържателните аспекти на баснята, но и във въздействието им като естетически значения на формата и цвета.

Изложбата включва още няколко цикъла. „Амадеус” е вдъхновен от идеите на Моцарт за свободата, любовта, правото и справедливостта. Всяка от представените четири творби асоциира  с отделна опера на Моцарт и развива посочените теми - за перипетиите на любовта (“Сватбата на Фигаро” и “Отвличане от сарая”), за щастието (“Вълшебната флейта”) и за справедливостта и неизбежното възмездие (финала на “Дон Жуан”).

Художникът създава и творба, посветена на “Реквием” на Моцарт, на вечната борба между живота и смъртта, между човешкия порив към съвършенство и изпитанията на съдбата в тържеството на настъпващото финално умиротворение.

Експозицията включва триптиха “Фонтан на глупостта” - вариации по теми от ироничното философско творчество на Еразъм Ротердамски, а също и диптиха “Когато...”, който носи духа на автобиографична самоирония.

За гостите и почитателите на търновския поет Антон Труфев ще има специален щанд, откъдето да си купят книгата с басни “Гарван гарвану око не вади” .

Автор:
Организаторите
Публикация:
06.09.2017 г. 13:08
Посетено:
1313
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26263-a-e-basnya-izlozhba-na-spartak-paskalevski-vav-veliko-tarnovo