Изложби

Национални есенни изложби Пловдив 2017

"Плацебо" - кураторски проект на проф. д-р Галина Лардева

Национални есенни изложби Пловдив 2017


◊ НАЦИОНАЛНИ ЕСЕННИ ИЗЛОЖБИ ПЛОВДИВ 2017

Национални есенни изложби Пловдив 2017 бяха открити тази вечер в двора на Балабановата къща в Стария град. Организатори на събитието са Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив” и фондация "Култура и съвременност".

Официалният им старт бе даден от заместник-кмета по култура и туризъм на Община Пловдив Александър Държиков, който пожела на авторите успех в едномесечния формат.

Форумът е за съвременно българско изкуство, като тази година се провежда в три различни локации в Старинен Пловдив - Балабанова къща, къща „Хиндлиян” и къща "Мексиканско изкуство". Национални есенни изложби Пловдив 2017 са със заглавие “ПЛАЦЕБО”, кураторски проект на артистичния директор на форума проф. д-р Галина Лардева.

Проектът включва изложби на девет селектирани български автори, работещи със средствата на живописта, графиката, пластиката, фотографията и др.

В Балабановата къща свои творби представят следните автори: Мариета Ценова (фотография, първи етаж), Иво Бистрички (живопис, дълбока зала), Зоран Мише (графика, сводеста зала) и Ваня Годжелова (живопис, двор).

В къща „Хидлиян” се представят Васил Колев-VASSILLO (графика, веранда) , Васил Маргаритов (скулптура, двор) и Стефан Иванов (скулптура, мааза).

В къща „Мексиканско изкуство” творците са двама: Рада Дичева (пространствени композиции, двор) и Радоил Серафимов (живопис, зала).

 „В основата на концепцията стои способността на изкуството да въздейства по типологично сходен модел на плацебо-ефекта, който разполага винаги с една видимост, зад която надничат възли от очаквания и парадокси. С ефекта „плацебо” се означава такова подлежащо на измерване позитивно въздействие върху организма на манипулация, която има единствено символно въздействие. По подобен начин художественото произведение може да се мисли като една видимост, измерима промяна във визуалната среда в следствие на интеракция, зад която стоят скрити преплетени внушения, очаквания, нагласи.”, коментира проф. д-р Галина Лардева името на Национални есенни изложби Пловдив 2017.

„Смятам, че е важно да се подмладява този форум. Настоящият проект „ПЛАЦЕБО” с куратор проф. Галина Лардева е изключително интересен, защото е поканила разнообразни като художествен изказ автори, които се допълват много успешно и са достойни за колекциите на музеите”, каза Аделина Филева - изкуствовед и директор на Софийскaта градска художествена галерия.

През последните години се наложи нов модел на реализиране на Национални есенни изложби в Пловдив, при който чрез кураторски проект, работещ върху конкретна концепция, се представят съвременни тенденции в изящните изкуства - живопис, графика, скулптура, рисунка, фотография и т.н., представени в самостоятелни експозиции на български художници. Ежегодно се представя дебютна изложба на млад, в началото на творческия си път, автор.

Тази година дебютантът е Ваня Годжелова, която представя живопис в двора на Балабановата къща.Тя е завършила художествената гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив и е бакалавър и магистър „Педагогика на обучението по изобразително изкуство” със специализация „Живопис” в АМТИИ - гр.Пловдив. Получава покана за участие в  арт-форума от проф. Галина Лардева, която е била неин ментор през годините на следването й. Младата авторка излага 13 платна с размери 100/100 см с пейзажна тематика.Това е най-голямата й изява на такова културно мероприятие от национален мащаб.

Национални есенни изложби Пловдив 2017 могат да бъдат посетени от любителите на съвременното изкуство до 30 септември.


Автор:
ОИ "Старинен Пловдив"
Публикация:
04.09.2017 г. 15:23
Етикети:
Старинен ПловдивГалина Лардева
Плацебо
Национални есенни изложби Пловдив 2017
Посетено:
1486
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26249-natsionalni-esenni-izlozhbi-plovdiv-2017