Изложби

Международна графична изложба „Един пояс, един път“

1 септември – 15 октомври 2017, Двореца

Международна графична изложба „Един пояс, един път“


◊ СЪБИТИЕТО

Националната галерия
и
Музеят на графиката - Гуанлан

представят

Един пояс, един път
Международна графична изложба


1 септември – 15 октомври 2017

Откриване на 1 септември, петък, 18.00 часа
Двореца, пл. „Княз Александър І“


„Един пояс, един път“ е един от най-мащабните проекти в съвременната история на Китай. Той придава ново значение на древния Път на коприната във връзките на страната с останалите държави.

Печатната графика е квинтесенцията на китайската култура, отличаваща се с уникално развитие и характерен стил. Под инициативата „Печелившо сътрудничество/Един пояс, един път“, Творческата графична база в Гуанлан, Китай, кани изявени  местни художници и автори от страните, разположени по „Пояса и Пътя“, с цел осъществяване на културен обмен. Базата за оригинална печатна графика e място за създаването на графични произведения, отпечатване, излагане, колекциониране, обучение и изследователска дейност.

Изложбата представя селекция от над 100 творби, създадени в базата Гуанлан през изминалата година от автори от Китай, България, Словения, Унгария, Полша, Сърбия, Русия, Естония, Гърция, Хърватия, Босна и Херцеговина, Тайланд, Египет, Пакистан, Ирак, Индонезия, Индия, Бахрейн, Непал, Бангладеш, Камбоджа, Монголия.

Експозицията проследява процесите и тенденциите в областта на съвременната графика и разнообразието на графичните техники като литография, офорт, суха игла, акватинта, ситопечат –  всяка със своите особености и специфични похвати. С подчертан усет за търсене на нов пластичен изказ и експресивност, авторите доказват неизчерпаемите възможности на това изкуство, в което се преплитат различни теми и сюжети, емоции и състояния.

Автор:
Национална галерия
Публикация:
28.08.2017 г. 16:13
Посетено:
1153
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26220-mezhdunarodna-grafichna-izlozhba-edin-poyas-edin-pat