Изложби

„Алиса и други приключения на ЯСЕН ГЮЗЕЛЕВ“ в галерия "Папийон"

Изложба графики и илюстрации, 22 август - 11 септември 2017 г.

„Алиса и други приключения на ЯСЕН ГЮЗЕЛЕВ“ в галерия "Папийон"


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия „Папийон“
представя

„Алиса и други приключения на ЯСЕН ГЮЗЕЛЕВ“

изложба графики и илюстрации

от 22 август до 11 септември 2017 г.

„Ако сравня моята работа с киното, аз съм режисьор, актьор, сценограф, оператор и осветител едновременно. Имам само текста на автора.“
Ясен Гюзелев

Огромно удоволствие e за  арт галерия „Папийон“ да ви представи „Алиса и други приключения на ЯСЕН ГЮЗЕЛЕВ“ с непоказвани досега графики по известни негови илюстрации и цветни рисунки.

Ясен Гюзелев е сред най-изтъкнатите съвременни майстори на илюстрацията, признат по света, издаван и излаган в страни с дълголетни традиции в жанра. Изящното му умение на художник е оценено и търсено от издателите и читателите в много страни по света, като творчеството му е следено от редица колекционери в и извън границите на България. Книгите, илюстрирани от него се издават и на шведски, френски, португалски, гръцки, японски. Високото му признание се допълва и от спечелването му на редица награди, като: „Luchs“, награда от радио Бремен и „Die Zeit“ за „Пчелната царица“; за илюстратор на годината - ’94 illustrators of the wear award, Болоня (1994); наградата на Buchkunst foundation, Германия (1997); „Luchs“, награда от радио Бремен и „Die Zeit“ за „Алиса в страната на чудесата“ (2000); диплома от „Златният молив на Белград“ (2001); награда за книга на Независимите издатели, САЩ (2002); награди на Американския институт за графични изкуства (2002, 2003, 2004); „Luchs“, награда от радио Бремен и „ Die Zeit“ за „Дон Кихот“; Сребърен медал от Асоциацията на илюстраторите, Ню Йорк (2004); наградата на издателство „Хр. Г. Данов“ за „Алиса в страната на чудесата“ (2010). Но най-голямото признание, според Ясен Гюзелев, са хората, които идват в изложбените зали и споделят вълнението си и благодарността за това, което е художникът е направил.

Неговото изкуство се характеризира с брилянтна и прецизна техника, нежен колорит, фина и точна рисунка, създадена от върха на четката, перото или молива, вдъхновена от  италианския и нидерландския Ренесанс, от добрите реалистични и модернистични школи от XIX век до Сецесиона. Ясен подхожда към всяка история по различен начин, от различен ракурс и поглед. Творбите му са модерни в своята идея за дизайн, гледни точки, контраста между светлина и тъмнина. Характерно за него е играта с перспективата в пространството, която още по-убедително въвлича зрителя в историята и сцената. В списъка на книгите, които е илюстрирал, са заглавия като „Алиса в страната на чудесата” и „Алиса в огледалния свят” от Луис Карол, „Пинокио” на Карло Колоди, “Дама пика" от А. С. Пушкин, „Дон Кихот” на Сервантес, „Оливер Туист” на Чарлз Дикенс; приказки от братя Грим, Оскар Уайлд, Джон Ръскин; митологичните истории за „Артур и Ескалибур” или „Орфей и Евридика”, разкази за живота на личности като Сократ и Микеланджело; Карти Таро и др. Най-важните издатели в кариерата му са: „J. F. Schreiber”, “Esslingen”; “Grimm Press”, “Taipej”; “Aufbau-Verlag”, Berlin; “Simply read books”, Vancouver; “Walker books”, London. Място – галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”.

Увличащо и вълнуващо преживяване за зрителя е да се обхванат зрително и мисловно триизмерните елементи, особените ракурси и перспективи в рисунката на Ясен Гюзелев, въведени от фантазията му и отразяващи епохи и култури. Той е високо ерудиран художник, изследващ творбите на писателите дълбоко и с прецизна детайлност и майсторски рисунък сътворява творби, които могат да вълнуват и впечатляват публиката съвсем отделно от книгите. Неговите сюрреалистични типажи и ситуации директно навлизат в „потока на съзнанието” на читателя през текста. Илюстраторът често търси различни пластове, които допълнително да допълват образа на героите. Доброто и злото, моралът и границата рядко са еднозначни, защото персонажите сами се лутат в избора си. Епохата, миналото е основен елемент в разработката на всяка една илюстрация, а сътворената илюзия, превръща вълшебния свят на приказката в реален. Илюстрациите на Ясен Гюзелев се наблюдават с широко отворени очи, а магията от приказните сюжети прелива от тях. Творби, създадени от една изключително професионална ръка, изградени от невероятни графични щрихове с креативна дълбочина и дълбока чувствителност.

В тази експозиция за пръв път пред публика ще бъдат показани графики по сюжети от известните му илюстрации от „Алиса в страната на чудесата“, „Алиса в огледалния свят“, „Приключенията на Пинокио“, „Приключенията на Оливър Туист“, „Кралят на златната река“ от Джон Ръскин (неиздавана книга в България), детайли от карти „Таро“, както и няколко цветни рисунки. Приказната атмосфера ще бъде допълнена от присъствието на издадените книги с негови илюстрации.

Колекцията от творбите на Ясен Гюзелев може да бъде видяна в изложбения салон на галерията (
Варна, ул. "Драгоман" 12) от 22 август до 11 септември 2017 г.

Заповядайте на вернисаж - 22.08.2017 (вторник) от 16:00 ч. до 20.00 ч. в изложбения салон на арт галерия Le Papillon за едно вълнуващо пътешествие във времето и пространството, пресъздадено от талантливата ръка и в характерен почерк на Ясен Гюзелев и можете да се запознаете лично с маестрото!


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Ясен Гюзелев е роден на 24 юли 1964 гoдина в град София. Негов баща е известният български оперен певец Никола Гюзелев, а брат на Ясен е художникът Чавдар Гюзелев. Ясен Гюзелев завършва Националната художествена академия и след това заминава да работи в Италия. Илюстрира серия книги, сред които „Алиса в Страната на чудесата“ и „Алиса в Огледалния свят“ от Луис Карол, „Пинокио“ на Карло Колоди, „Дон Кихот“ на Сервантес, „Оливър Туист“ на Чарлз Дикенс, разкази за живота на личности като Сократ и Микеланджело и много други. Гюзелев е обявен за илюстратор на годината на Международния панаир на книгата в Болоня през 1994 година. С илюстрациите си в „Алиса в страната на чудесата“ добива световна известност сред илюстраторите. Печели наградата „Константин Константинов“ за илюстратор през 2011 година. Гюзелев също така илюстрира луксозно издание на „Баскервилското куче“ и още много книги.

Образование:

. 1985-1990 – Художествена академия, София
. 1978-1983 – Художествена гимназия, София

Творчество:

.  2010-2013 – работи за издателство VICENS VIVES, Барселона, Испания
. 2002-2010 – сътрудничество с издателство SIMPLY RED BOOKS, Ванкувър, Канада и WALKER BOOKS, Лондон, Англия
. 1993-2002 – илюстрации за J. F. SHREIBER, Еслинген, Германия; ROWOHOLT, Хамбург, Германия; AUFBAU- VERLAG, Берлин, Германия; GRIMM PRESS, Тайпей, Тайван
. 1990-1993 илюстрации, корици за книги, Таро карти и графичен дизайн за различни издатели и списания в Милано, Торино и Флоренция в Италия
. 1985-1990 илюстрации и графичен дизайн за някои от основните издателства в София и за CONDE NAST – VANITY и VOGUE, Милано, Италия

Изложби:

. 2010 – Чавдар и Ясен Гюзелеви, БКИ, Прага, Чехия
. 2015 – Jesuitenkolleg, Минделхайм, Германия
. 2000 – Илюстратори от Източна Европа от 1980-2000, Болцано, Италия
. 1996 – The „De Marco European Art Foundation“, Единбург, Шотландия
. Bologna Fair Exhibition, Болоня, Италия – '94, '97, '99, '02, '04, '05
. Bratislava Biennial of Illustration, Братислава, Словакия – '95, '97, '99
. Barcelona International Award of Illustrations – Барселона, Италия, '94, '96

Самостоятелни изложби:

. 2016 - Градска художествена галерия Пловдив
. 2015 – Софийска градска галерия, Градска художествена галерия Варна
. 2013 – Галерия Арте, София, България
. 2012 – Есенни изложби, Пловдив, България
. 2012 – БКИ, Париж, Франция
. 2012 – Къща Витгенщайн, Виена, Австрия
. 2011 – БКИ, Братислава, Словакия
. 2011 – Галерия „Сезони“, София
. 2010 – Национална художествена галерия, София, България
. 2008 – Cibank Art Gallery, София, България
. 2005 – Storypolis Art Gallery, Лос Анджелис, САЩ
. 2003 – Jakshich house gallery, Белград, Югославия
. 1994 – Buecherhaus, Рюселхайм, Германия

Награди:

. 2010 – „Хр. Г. Данов“ – най-добре илюстрирана книга за 2010 г. - за "Алиса в страната на чудесата".
. 2004 – Сребърен медал от асоциацията на Илюстраторите, Ню Йорк, САЩ
. 2003 – Luchs, награда от радио Бремен и Die Zeit - за „Дон Кихот“
. 2002-2004 American Institute of Graphic Art, САЩ
. 2002 – Independent Publisher Book Award, САЩ
. 2001 - Honorary Diploma from Golden Pen of Belgrade, Югославия
. 2000 – Luchs, награда от радио Бремен и Die Zeit – за „Алиса в страната на чудесата“
. 1994 – Illustrator of the year award, Болоня, Италия
. 1994 – Luchs, награда от радио Бремен и Die Zeit – за „Царицата на пчелите“
 
Автор: галерия "Папийон"
21.08.2017 г. 17:52
Посетено: 1518
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26195-alisa-i-drugi-priklyucheniya-na-yasen-gyuzelev-v-galeriya-papiyon