Изложби

*Erotica Universalis в Галерия "Стубел"

Изложба живопис на групата Answer 51

*Erotica Universalis в Галерия "Стубел"


◊ ИЗЛОЖБАТА

EU / *Erotica Universlis

Изложба живопис
28 август – 15 септември 2017

Откриване: 28 август, понеделник, 19:00 ч.,
Галерия “Стубел” (ул. "Коста Лулчев" 2 В)

Група Answer 51 представя новата си, втора изложба – EU / *Erotica Universalis. Проектът тази година се осъществява с подкрепата на столичната галерия „Стубел“.

След първата си изложба - We never think of the future, it comes soon enough / Никога не мислим за бъдещето, то идва достатъчно бързо, художниците от група Answer 51 насочват вниманието си в посока на еротичното.

Авторите – Константин Костов, Яна Стойчева, Трепка Петкова, Мирослав Миронов, Марта Райхел, Дина Стоева, Мая Стойкова и Тина Хамзе обявяват новия си член Северина Даниелова, която ще вземе участие във втората изложба на групата.

За изложбата EU / *Erotica Universalis Олимпия Даниел пише:

"I am fifty years old and I have always lived in freedom; let me end my life free; when I am dead let this be said of me: 'He belonged to no school, to no church, to no institution, to no academy, least of all to any régime except the régime of liberty."
Gustave Courbet
 
"Еротика универсалис" е новата и втора тема на групата Answer 51. След бъдещето, което идва достатъчно бързо, еротиката е следващият достоен "противник", който си заслужава да бъде проучен. И те го правят - всеки за себе си, безстрашно, както изследователят, който не се бои да навлезе в непознатото, въоръжен с наблюдателност, разбира се, със знания, но и  с интуиция, без страх от зараза, с чувство за изпълняване на дълг към човечеството. В края на краищата, без еротика няма човечество...

Търсенето на рецепта за еротика универсалис е като търсене на рецепта за щастие универсалис - съществува хипотетично, но е непостижимо; всеки е длъжен да изработи своето щастие, а като художник - да навлезе в тази територия, която ще му дава гориво и ресурси дълги години. Да намира своя modus vivendi, да направи собствената си рецептура - кому лечебна и сладка, кому горчива и отровна. И като артист, да умее да се заиграва с демоните си, да ги опита и да ги опитоми или да се остави да го овладеят. И всичко това, в името на изкуството...и на публиката. Безспорно това, което се е получило, са нови, силни, запомнящи се картини. Поезия. И ако някой се сети, че хвърлят ръкавица на Курбе (L'Origine du monde), 1866, Musée d'Orsay, Paris, ще им признае, че го правят талантливо и ще усети, че се подчиняват единствено на режима на свободата.
Олимпия Даниел
17.08.2017, Париж


◊ АВТОРИТЕ

За своето представяне в изложбата EU / *Erotica Universalis, авторите индивидуално ни насочват с ключ за разбиране на техните картини със своите артист стейтмънти подготвени за каталога към изложбата:

Константин Костов
Вплетена в ежедневните сцени и малките случки, oсезаемо се открива звеното на моята еротика. Еротиката като живеенето - но не по-различно от обикновеното, а с една нотка на възвишено  наслаждение.

Яна Стойчева
Човекът е призма, пречупваща необятното несъзнавано.  Най-безопасният досег до онова, което се крие в нас, се осъществява чрез освобождаването на въображението. Реализирана или не, фантазията е основният елемент на еротиката.

Трепка Петкова
Процесът на себеопознаване е дълъг и сложен. В повечето случаи дори не знаем, че нещо, което харесваме, е там, докато сами не го открием или не ни бъде показано. Едно е да гледаме, но съвсем различно е да виждаме и усещаме в предизвикателствата, които сами си поставяме.

Мирослав Миронов
Еротиката е онова ментално гъделичкане, често придружено с физически сърбеж. Странни, срамни мисли причинени от хормоните, но едновременно с това и онези сладки и блажени спомени, мечти и блянове. Онзи тежък дъх на цветя и плодове в горещ летен ден. Еротиката е състояние на духа. Тя вдъхновява. Легенди са писани, богини са кръстени на нея. Тя завладява като демон и няма екзорсизъм, който да я изкара.
Еротиката асоциирам с лятото - горещо, страстно, феромонно и потно.

Избрах плодовете за своя метафора, защото са сладки, защото плод е причината за първородния грях.

Марта Райхел
Това, което ме интересува е отношението между еротика и морал. Като резултат от този конфликт идва и работата в мащаб. Провокацията и любопитството сами по себе си са желание и порив, които могат да се тълкуват в прелюдия на свръхеротичното.

What interest me is the relation between the erotic and the moral. As a result of this conflict comes also the work in scale. Provocation and curiosity are desire and impulse on their own and could be interpreted in a prelude to the supererotic.

Дина Стоева
Името на албумите „Erotica Universalis” е спойка за една разностранна и всеобхватна представа за еротичното. Същата роля играе и едноименното заглавие на изложбата ни. Но ако разгледаме „Erotica Universalis” не просто като заглавие, което обединява дадени творби, а като тема и повод за създаването на конкретно произведение, „универсална еротика” се превръща в оксиморон.

Това което ме интересува е, не само какво е еротично за мен, а по-скоро абсурда, че нещо би могло да е универсално еротично. 

Мая Стойкова
С моите картини се опитвам да пресъздам усещането за еротика, без тя да бъде изцяло назована. Чрез изобразяването на различни обекти, да назова и да дам предпоставки за нейната Универсалис. Да постигна Еротика – Универсалис.

Тина Хамзе
Търся отговор на въпроса как се внушава определен тип чувство. Вълнувам се от усещането, което ме ръководи и се опитвам да го пресъздам, без ясно да конкретизирам материята или да подчертавам субекта като повод или провокатор на това усещане. Най-често срещам един  и същи образ, който осъществява различни връзки с различните субекти.

Възможно ли е една материя, абстрактна по своята същност, да предизвиква различни асоциации и същевременно да поражда едно и също чувство у тези субекти? Еротичното – в цвета или формата,  в разпадането на плановете, в частичното бягство от конкретиката, в движението и синтеза между хаос и хармония, все пак да се възприема като такова? Може ли без конкретни символи, без ярко разпознаваеми образи, чрез сплитането на безредие и съзвучие, пробуждащо у всеки различни асоциации и спомени, да се стигне все пак до изначалното всеобщо чувство, което се опитвам да открия, но не и да разбуля изцяло…?

Северина Даниелова
Животът ни не позволява лирични отклонения и почти ни забранява да чувстваме (поне не и пълноценно). А именно това е универсалната черта, която ни свързва като човешки същества.
    
Предлагам на зрителя едно спокойно съзерцание на тази страна на красотата - еротиката през моята гледна точка, еротиката в моята собствена кожа. В крайна сметка това, на което дължи името си тя, е символ на любовта и сензитивността.


 
Автор:
Росица Доганджиева
Публикация:
19.08.2017 г. 01:37
Етикети:
група Answer 51живописизложбагалерия Стубел
Erotica Universalis
Еротика универсалис
Посетено:
2646
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26190-erotica-universalis-v-galeriya-stubel