Изложби

Изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ вече е в Стара Загора

ОББ показва картини от Златния фонд на Колекцията си в РБ „Захарий Княжески“

Изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ вече е в Стара Загора
Васил Маринов. "Военен обоз", 1917 г.


◊ ИЗЛОЖБАТА "НЕ/ПОЗНАТИ" В СТАРА ЗАГОРА

Творби от Златния фонд на Колекцията на Обединена българска банка ще бъдат изложени в Стара Загора.

До 1 септември изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ може да бъде разгледана в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ (бул. „Руски“ №44). Входът е свободен, а библиотеката е отворена от понеделник до петък от 9:00 до 18:00 ч.

Прецизната селекция предоставя уникална възможност да се видят произведения на някои от най-емблематичните за българското изобразително изкуство творци, сред които Харалампи Илиев, Златю Бояджиев, Никола Танев, Христо Каварналиев, Деньо Чоканов и др.

В изложбата специално място намират творбите на трима майстори на живописта, свързани със Стара Загора. Атанас Михов и Васил Маринов са родени в града, а Иван Попчев е роден в старозагорското село Дъбово.

Атанас Михов е сред основоположниците на пейзажната живопис у нас. Той твори в реалистичен маниер, като използва и изразни средства на импресионизма. В изложбата ще бъде показано платното му „Сухо дърво“ от 1935 г. Васил Маринов работи в областта на жанровата живопис и пейзажа. В Стара Загора ще бъдат представени композициите „Военен обоз“, рисувана на фронта през 1917 г., и „Стадо овце“, създадена около 1940 г. Творбите на Иван Попчев са емоционално обагрени и наситени с лиризъм – характеристики и на неговия пастел „Късен следобед“ от 1992 г.


Изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ се реализира по повод 25 години Обединена българска банка и показва част от богатата колекция на финансовата институция. До момента изложбата е гостувала в Пловдив, София, Перник, Монтана, Русе, Хасково, Габрово, Велико Търново, Варна, Плевен и Бургас. В експозицията се показва част от Колекцията на финансовата институция. Всички платна и графики от Колекцията – общо 225 творби на брой, са били част от интериора на различни клонове на Банката в цялата страна.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
15.08.2017 г. 16:59
Етикети:
Златен фондСтара ЗагораколекцияНе/ПознатиизложбаОББ
Регионална библиотека Захарий Княжески
Посетено:
1474
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26185-izlozhbata-ne-poznati-veche-e-v-stara-zagora