Изложби

Къщите, лятото, морето – една идея за ваканционно селище

"Август в изкуството" 2006

Къщите, лятото, морето – една идея за ваканционно селище


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

16 август 2006 г. от 11 ч.
Варна, Дом на архитекта (ул. "Мусала" № 10).
   

◊ ИЗЛОЖБАТА

В петото издание на форума "Август в изкуството" Галерия САБ - Варна представя "Къщите, лятото, морето – една идея за ваканционно селище" на известния български скулптор Павел Койчев, осъществена със специалното участие на художник-фотографа Иво Хаджимишев.

• Откриване на изложбата – 16 август 2006 г. от 19.00 ч.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Павел Койчев е знаков скулптор, чийто изложби задължително се превръщат в запомнящи се артистични събития с национален и международен отзвук като "Стадото" (2000), "Обиталището" (2001), "Складът" (2002), "Градът" (2004), “Къщите, лятото, морето” (2005), "Скулптури от оникс" (2006), "Високомерна разходка (2006).

Павел Койчев е автор от световна величина, обявен в Ню Йорк за  творец на милениума. Според критика Георги Лозанов, единствените български художници, които създават наистина високо концептуално изкуство днес, са Христо Явашев и Павел Койчев. 


◊ НЯКОЛКО ДУМИ

“Къщите...” - една идея, която може да уловим, а може би не...

Едва ли има по-добро място за тази експозиция от възрожденската къща, която предлага най-естествена отправна точка за философско-артистичното пътешествие на Павел Койчев във времето.

Неговите изящни и вдъхновяващи къщи, изградени с естествени материали, обработени на ръка, точно пресъздават строителни методи от миналото, но не се отказват и от цивилизационните  удобства. На съвременен архитектурен език те биха могли да се охарактеризират като реализирани обекти, макар че материалността им е привидна.

Защото, както е с всички големи произведения на изкуството, къщите на Павел Койчев пренасят послание. И то върви от миналото към бъдещето, отправяйки предупреждение към настоящето.

Логиката на концепта съдържа презумпцията за градеж, населяван и обитаван от такива духовни неща като морал, може би дълг към природата, към изкуството, в крайна сметка към себе си...

Последното е иманентна част от световъзприятието на твореца Павел Койчев. Или, както самият той казва: “Просто не мога да не го направя”. Така че, в контрапункт на заобикалящата ни архитектурна чалга, къщите/обиталища на Павел Койчев се извисяват в пространството.

Като една изящна и красива идея, която... може да уловим, а може би не...

Все пак, би било прекрасно, ако успеем да я уловим... Сякаш  репликира на това място художник-фотографът Иво Хаджимишев, чиито огромни панорамни пейзажи на пощадени (все още) от урбанистичната инвазия кътчета на българското черноморско крайбрежие (като енигматичния Камен бряг например) дописват въздействието на целия проект в един хармоничен диалог между творците...

Очевидно е, че Павел Койчев и Иво Хаджимишев очакват в диалога им да се включат и други. Докато все още има надежда за Природното и Човешкото, ако използваме мотото на тазгодишното издание на “Август в изкуството”.

И докато все още има надежда да избегнем прогнозата на именития морски изследовател Жак-Ив Кусто, според която човекът може би ще се окаже единственото същество на земята, изгубило инстинкта си за самосъхранение.


◊ ЗА МЕДИИТЕ

Пресконференция по повод поредната изложба от Международния фестивал на визуалните изкуства "Август в изкуството" 2006 - на тема
“Къщите, лятото, морето – една идея за ваканционно селище” с автор Павел Койчев.

По време на пресконференцията на Ваше разположение ще бъдат:
Павел Койчев, Иво Хаджимишев, доц. д-р арх. Росица Никифорова, преподавател по интериор и дизайн в архитектурата във ВСУ “Черноризец Храбър” и арх. Станчо Веков, куратор на изложбата.  
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
14.08.2006 г. 17:26
Посетено:
405
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2618-kashtite-lyatoto-moreto-edna-ideya-za-vakantsionno-selishte