Изложби

Арт галерия "Папийон" представя Христо Йотов с "Въображаема реалност"

Изложба живопис от 27 юли до 21 август 2017

Арт галерия "Папийон" представя Христо Йотов с "Въображаема реалност"


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Папийон"

представя Христо Йотов

„Въображаема реалност“
изложба живопис

от 27 юли до 21 август 2017 г.

 

Експозицията включва най-новите му творби – колекция от 15 майсторски изпълнени живописни платна и може да бъде видяна в изложбения салон на галерията от 27 юли до 21 август 2017 г.

„Интересува ме човекът. За какво да рисувам къща, която вече е измислена от архитект и построена от майсторите? Тя е интересна с хората, които живеят вътре, със съдбите им, с полтъргайстите. Всичко си измислям. Както един писател си съчинява историите, така и аз. Тогава къщата, улицата, градът се изпълват с особено съдържание, те вече не са реалност от керемиди, камъни, асфалт или дървета. Сред тях хората живеят, раждат се, умират, бият се, целуват се и всичко останало...“

Христо Йотов


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В разгара на най-емоционалният и наситен със събития сезон, арт галерия „Папийон“ ви кани на необикновено пътешествие в една „Въображаема реалност“. С удоволствие ви представяме автор с изключително богато въображение, драматургичен талант и фино живописно чувство - Христо Йотов. Срещата с неговите творби е винаги очаквана от много колекционери и от ценителите на съвременното изкуство, но е непредвидима и изненадваща. С елегантно чувство за хумор и завладяващи сюжети художникът умее да съчинява чрез картините си философски разкази - странни и небивали, в които главната роля е отредена на Личността и нейните преживявания. С живописна убедителност, тънка четка и със сюрреалистични похвати той умело пресъздава богатата гама на емоционални състояния, през които преминават неговите герои – от вътрешна борба през целеустременост, откривателско въодушевление и щастие, до екстаз и еуфория. И така, с лекота авторът успява чрез сложни композиции да ни разкрие паралелна реалност, в която всичко е възможно и постижимо. Но в която можем да проследим завоалирано и закодирано, чрез характерните за почерка му символи, нашите реакции и ценности. В привидно нелогичните случки и странни персонажи, зрителят, неусетно въвлечен от художника в неговата „Въображаема реалност“, разпознава общочовешките черти на героя, поставен в екстремна ситуация. А тя е ярка, колоритна и в много от случаите необхватна, защото много често в картините основната сюжетна линия е допълнена от елементи, които убягват на съзнанието при първа среща с творбата. Когато се потопим обаче по-дълбоко, скритите лица, предмети и елементи, изпъкват един след друг и всичко си идва на мястото – зрителят открива логичната връзка, която става очевидна и потребна. Всеки загатнат дребен детайл създава „Баланс“ или ни оставя в „Очакване“ за „Онзи юлски ден, когато...“. „Илюзионистът“ ще ни срещне с неговите герои. Чрез картините авторът ни позволява да надникнем в неговата богата душевност, споделяйки с публиката личната си философия за живота. Разкрива ни например своята „Алегория на успеха“, която е съвкупност от множество образи – от цар до шут, от пълното разголване на душата до лицето, скрито с маска, от видимо отчаяние до неподправена детска радост.

Всичко в творчеството на Христо Йотов е необикновено и следва своя си ритъм, като реката, която тече, но никога не е една и съща. Всеки образ е разгръщане и опознаване на нова човешка вселена, на нова душа. За него е важно да усеща вътрешния кипеж на героите, да анализира усещането за свободата – макар и тя да е толкова необяснима, както самите герои. Те са устремени, целенасочени, непримирими, напомнят ни, че силата на човешкия дух е двигателят на всяко постижение. При тях всяка цел и мечта е възможна, стига усилията да са насочени в правилна посока. Всеки персонаж има своя роля и точно място, дори привидно хаотични или взаимно изключващи се образи, всъщност са в хармония и се допълват в перфектно построената композиция.

Автор с безспорно необикновена емоционалност и въображение, Христо Йотов притежава високи рисувачески умения и деликатна естетика, които са допълнени от безпогрешен усет за ритъм и баланс в  композициите и полагането на цветовете.

И както самият художник казва: „започването на нова картина е като първа целувка. Затваряш очи и очакваш тайнството да се случи. Магията да изразиш себе си, и да видиш себе си във възторга на зрителя пред картината. Зад всеки нов щрих има изненада, която е част от великото сътворяване!"


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Христо Йотов-Йотó е роден през 1950 г. в София. Завършва живопис в НХА през 1979 г. при проф. Панайотов. Работил е в областта на сценографията, стенописа и приложната графика. От 25 години е на свободна практика и се занимава единствено с живопис. Има повече от петдесет самостоятелни изложби в страната и чужбина. Творбите му са добре продавани навън, а експозициите му са очаквани с нетърпение  у нас.

Галерии, представящи Христо Йотов: „Корерис” – Атина; ”Артиум” и „Нурол” – Анкара, Истанбул; „Аниксис” – Баден, Швейцария; „Софи” – Цюрих, Швейцария; Български културен център във Виена и Братислава; „Мултитрейт” – гр. Грац, Австрия; „Мейсънс” – Хюстън, САЩ и други. Произведения на Христо Йотов-Йотó са в колекции в НХГ, СХГ, общинските галерии на Пловдив, Шумен, Добрич, Русе, Пазарджик градските галерии в страната и в частни колекции в Канада, САЩ, Европа, Южна Америка.

Автор:
Арт галерия "Папийон"
Публикация:
12.08.2017 г. 16:52
Посетено:
1955
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26139-art-galeriya-papiyon-predstavya-hristo-yotov-s-vaobrazhaema-realnost