Изложби

Ретроспективна изложба на Георги Василев (1885-1972)

11 юли - 1 септември 2017, Художествена галерия "Христо Цокев" - Габрово

Ретроспективна изложба на Георги Василев (1885-1972)


◊ СЪБИТИЕТО

На 11 юли в ХГ „Христо Цокев” - Габрово се откри ретроспективна изложба на родения в Габрово през 1885 г. художник Георги Василев.

Георги Василев завършва живопис в Държавното рисувално училище през 1907 г., с много добър успех в един от първите випуски при преподавателите Иван Мърквичка, Антон Митов, Петко Клисуров, Жеко Спириридонов, Ото Хорейши и др. Веднага след това получава сертификат за учител  по рисуване и започва работа в Априловската гимназия. По-късно е разпределен в мъжката гимназия в София, където се установява до смъртта си през 1972 г. Вероятно е бил военен художник по време на Първата световна война.

Художникът твори в жанровете пейзаж, натюрморт и портрет. Негови платна, изобразяващи батални сцени са собственост на Военноисторическия музей в София.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Експозицията представя 49 творби от различни периоди от творчеството на Георги Василев. Сред ранните творби са пейзажите му с конкретна сюжетност, маркирани от характерни елементи на рисуваното място (”Куманово”, „Кюстенджа”, „Траянов вал”, „Казиното в Кюстенджа”). Реализмът на детайла в тези картини дава допълнителна убедителност на присъствието на автора. Пак от същия период са и редица портрети (етюди), където моделите са третирани с академични похвати и точност. Сред тях се откроява „Автопортрет“ – от младежките му години с подчертана романтична нотка в изграждането на картината.

Основната част на експозицията се състои от пейзажи с упомената конкретност в заглавието („Павлово”, „Из Бояна”, „Край град Трявна”, „Край Габрово”) без тя да присъства в самото изображение. Творбите са с акценти върху предния план, предимно дървета и обобщени задни планове – хълмове, терени, предадени реалистично с изразните средства на живописеца.

Георги Василев се отличава като майстор на натюрморта. Този най-интимен за художника жанр е представен чрез поредица от картини, изобразяващи цветя и плодове, рисувани с педантична точност и с типичния за художника приглушен колорит.

Представените портрети от по-късния му период носят белега на идеалистичната хармония („Портет на поетесата Ненова”, „Соня”, „Портрет на жена със синя рокля”).

Експозицията завършва хронологично с творбите: „Изглед от Дома на културата” и „Площад 1 май” – последната, открояваща се като една сполучлива авторска реализация с добре изграден колорит и атмосфера, характерна за възрожденския град.

Георги Василев изгражда картините си с типичната за него прецизност, приглушен колорит и автентичност на третирания субект. Това важи както за пейзажите му, така също и за портретите и натюрмортите му.

Картините в изложбата са част от дарение, направено на галерията от наследниците на художника през 90-те години на ХХ век.

Изложбата може да се разгледа до 01.09.2017 г.

Автор:
Евгени Недев
Публикация:
21.07.2017 г. 16:17
Посетено:
1883
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26129-retrospektivna-izlozhba-na-georgi-vasilev-1885-1972