Изложби

Фотоизложба „Щрихи от съвременен Иран“

19-28 юли 2017, Галерия-книжарница "София Прес"

Фотоизложба „Щрихи от съвременен Иран“
Снежана Тодорова, Джамията "Имам"

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия-книжарница "София Прес"

представя

фотоизложба „Щрихи от съвременен Иран“

19-28.07.2017

Откриване: 19 юли, сряда, 18.00 часа

Галерия-книжарница "София Прес", ул. “Славянска” 29


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

През февруари 2017 г. по покана от Културното представителство на Ислямска република Иран в София, делегация от български журналистки посети Ислямска република Иран. Целта на пътуването бе запознаване с живота в тази страна днес и създаване на контакти с колеги от иранските медии. Впечатленията от едноседмичния престой за икономическото, социалното, културното и медийното развитие на Иран са споделени вече в поредица материали. А събраният огромен илюстративен материал – фотографии от Исфахан и Техеран – двата града, които бяха посетени, породиха идеята за организирането на изложба.

„Щрихи от съвременен Иран“ е разделена на три тематични серии.

Първата - „Исфахан е половината свят“, съдържа уловени мигове в третия по големина град на Иран, някогашна столица на Персийската империя. За него стара персийска поговорка казва, че видиш ли го, значи си видял половината свят. Кадрите показват известни обекти: двореца „Чехел сотун“ (в превод „Четиридесет колони“) с изящната му персийска градина, Арменската църква, площадът На́гш-е Джаха́н - „Лицето на света“, вторият по големина в света след Тянанмън в Пекин. Построен от шах Абас I Велики, той е истинско великолепие от „исфаханското синьо“ и златисто, покритите мостове на Исфахан.

Повечето от тези шедьоври на персийската и ислямска архитектура са в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Виж повече на http://diplomaticspectrum.com/

Втората серия е „Техеран 2017“. В нея са включени кадри от кулата „Азади“ – символът на иранската столица, от кулата „Милад“, от мавзолея на имам Хомейни, от двореца „Голестен“, от историческия комлекс „Саад Абад“, от известната туристическа местност с ресторанти „Дарбанд“ и др.

Третата серия е посветена на „Хората на Иран“. Такива, каквито са - по улиците, по музеите, по базарите, по местата, където работят, по ресторантите... Има няколко кадъра от шествието на 10 февруари, националния празник на ИР Иран.  



Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
14.07.2017 г. 17:51
Посетено:
2251
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26097-fotoizlozhba-shtrihi-ot-savremenen-iran