Изложби

Фотодокументална изложба "Васил Левски и градът, който го създаде"

14 юли - 26 август 2017 г., Старинен Пловдив - Балабановата къща

Фотодокументална изложба "Васил Левски и градът, който го създаде"


◊ СЪБИТИЕТО

Общински институт „Старинен Пловдив“ представя фотодокументалната изложба „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството – Васил Левски и градът, който го създаде”, дело на Национален музей „Васил Левски“ – Карлово и Исторически музей – Карлово. Експозицията е разположена в Балабановата къща.

В едната си част изложбата представя всички важни моменти от живота на Апостола, родното място и семейната среда като първоизточници на неговото родолюбие и демократизъм преди всички по-сетнешни влияния на европейската революционна и политическа практика. Включени са оригиналните снимки на Васил Левски, снимки на негови близки, на родното Карлово, на други селища, свързани с революционната му дейност, факсимилета на негови писма, документи на революционната организация и БРЦК, снимки на дейци на Вътрешната революционна организация – Данаил Попов, отец Матей Преображенски, Георги Данчов и др., на БРЦК в Ловеч – Иван Драсов, Димитър Пъшков, Марин Поплуканов, на ръководителите на българското националноосвободително движение - Раковски, Каравелов, Ботев.

Посочени са личностите и делата на най-видните просветители, народни будители и дарители от Карлово, допринесли за утвърждаването на родния град на Васил Левски като един от най-важните културни и просветни центрове в България от епохата на Възраждането и в периода след Освобождението. Представени са и репродукции на едни от най-популярните произведения на изобразителното изкуство и монументални паметници, посветени на Апостола – създаването на революционни комитети, залавянето и обесването на Левски, паметниците в София, Карлово и Ловеч.

Втората част от изложбата е посветена на Възрожденско Карлово - градът, в който се е родил и израснал Апостолът на българската свобода Васил Левски, град - огнище на икономическо процъфтяване, духовна пробуда и национален подем. Родното място на Апостола, превърнало се в символ и крепост на българския дух, дал на България десетки будители и строители на нацията, ревностни радетели за национално просвещение и културен напредък, съхранили националната гордост и памет, с огромно желание за свобода, за собствен език и църква, готовност за борба и саможертва.

Изложбата може да бъде разгледана до 26 август 2017 г.


Автор:
ОИ "Старинен Пловдив"
Публикация:
15.07.2017 г. 15:53
Посетено:
1347
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26095-fotodokumentalna-izlozhba-vasil-levski-i-gradat-koyto-go-sazdade