Изложби

Рая Георгиева

Cosmos black. Sectio aurea

◊ СЪБИТИЕТО

Днес, 10 август 2006 г., от 16 ч. в двора на Археологическия музей - Варна, Рая Горгиева представи творбата, с която участва в петото издание на фестивала „Август в изкуството - 2006”.

Концепцията на младата варненска художничка е съобразена с мотото на фестивала „Природно / човешко”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Срещу централния вход посетителите се срещат с огледална повърхност на голямоформатна гранитна плоча. Черен космос. Златно сечение. Два на три метра, пресечени от тънка златна линия.

Рая обяснява идеята си така: „Това е връщане към ренесансовото отношение към природата, когато златното сечение се явява символ на хармония и красота. Пребродили черния космос на съществуването, ние можем да постигнем хармония в себе си, намирайки своето златно сечение.”

Минималистична по своя характер и мащабна по своя дух, творбата създава провокации към по-фината сетивност и на без друго чувствителната варненска фестивална публика. Гранитът е и най-твърдия за обработка камък. Изборът му не е случаен, както и видът му - cosmos black. „Човекът - блудният син (на Природата) отново е изправен пред дилемата – да се завърне или да се саморазруши от прояждащите го страсти (гняв, алчност, егоизъм...). Златното сечение е повратната точка. Израз на божественото триединство”, пише в текста към работата си тя.

Творбата на Рая Георгиева е своеобразен зов към природата на нещата и опит за вглеждане в тяхната същност, както и разговор със себе си.


◊ И ЗА АВТОРКАТА

Рая Георгиева е родена във Варна през 1978 г. Завършила е скулптура в класа на проф. В. Минеков във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” във В. Търново през 2004 г.

Реализирала е шест самостоятелни изложби в Атина, София, Варна и Бургас. Участвала е в множество национални изложби за живопис и рисунка във Варна и София, в кураторски проекти в галерия „Буларт”, музей „Г. Велчев”, ГХГ „Б. Георгиев” и др.

Носител на годишната награда на „Сталкер” през 2004 г., както и на награда на галерия „Буларт” за млад автор (2004 г).

Участвала е на симпозиум по скулптура в Истанбул през 2003 година и на Първия национален дамски пленер по живопис (2004). Живее и работи във Варна.
Автор:
Дора Дончева
Публикация:
10.08.2006 г. 23:20
Посетено:
325
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2609-raya-georgieva