Изложби

Светла Лазарова и Жана Попова си дават „Среща” в Балабановата къща

Експозицията представя над 50 творби в различни жанрове и маслена техника

Светла Лазарова и Жана Попова си дават „Среща” в Балабановата къща


◊ СЪБИТИЕТО

Общински Институт „Старинен Пловдив” има удоволствието да Ви покани на откриването на изложба „Среща”,
което ще се състои на 10.07.2017 г. от 18:00 часа в Сводестата зала на Балабановата къща.

„Среща” представлява първа обща изложба на художничките Светла Лазарова и Жана Попова. Тяхната първа среща се осъществява през 70-те години в Софийската художествена гимназия „Илия Петров”. Едно приятелство, подкрепено от творчество и общи изяви. Експозицията представя над 50 творби в различни жанрове и маслена техника.

Светла Лазарова
се въплъщава в колоритен реализъм, който присъства във фигурални композиции и пейзажи. Появява се деликатен маниер в натюрмортите и флоралните елементи, всичко това обединено от дързост, смелост в конструктивната рисунка.

Жана Попова
присъства с елегантен импресионистичен почерк, който изгрява във венецианските миниатюри. Продължава с бунтарска експресивност в старите къщи, сезоните, пейзажи, въздушно пространство, на места достигащо до звуци и мелодия.


◊ ХУДОЖНИЦИТЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

„В една среща с галеристката на „Златю Бояджиев” се зароди идеята за настоящата изложба. Това ме амбицира да започна да рисувам по-усилено, за да осъществим тази идея. Поканих и приятелката ми Жана Попова, за да се стигне до тази „Среща”, обясни Светла Лазарова.

„Дългогодишното ни приятелство със Светла Лазарова ме подтикна за подреждането на тази съвместна изложба. Човек е свободен в момента, в който пожелае да бъде - това е посланието на творбите ми. Моите картини са отражение на собствените ми мисли”, каза Жана Попова.

Обединяващото в изложбата „Среща” е смел творчески поглед със скрита, деликатна чувствителност.

Заповядайте да я разгледате до 23 юни 2017 г.!
Автор:
Гергана Колева, ОИ "Старинен Пловдив"
Публикация:
08.07.2017 г. 13:57
Етикети:
изложба в ПловдивБалабановата къща
изложба Среща
Жана Попова
Светла Лазарова
Посетено:
1029
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26070-svetla-lazarova-i-zhana-popova-si-davat-sreshta-v-balabanovata-kashta