Изложби

Иван Пенков – хора и портрети. 120 години от рождението на художника

Изложба в галерия "Васка Емануилова", 6 юли – 31 август 2017 г.

Иван Пенков – хора и портрети. 120 години от рождението на художника
Иван Пенков. Автопортрет, 1957, акварел върху картон


◊ ИЗЛОЖБАТА

Иван Пенков – хора и портрети

120 години от рождението на художника

6 юли – 31 август 2017 г.

Откриване на 6 юли (четвъртък), 18 ч.,
Галерия "Васка Емануилова", филиал на СГХГ

 

Софийска градска художествена галерия отбелязва 120 години от рождението на Иван Пенков с камерна изложба от рисунъчни портретни скици и ескизи на художника. Подредена по хронология и тематика в нея присъстват над 140 творби, които се излагат за първи път пред публика. Те са част от художествения архив на Иван Пенков, грижливо запазен от неговите деца – Боян и Джони Пенкови в тяхната лична колекция.

Обикновено рисунката се смята за помощен жанр, в който се фиксира възникналата художествена идея. В този смисъл тя носи интимността и свежестта на първото преживяване от природата, хората и вещите. Когато художник като Пенков е надарен със способността да улавя мигновено характера на човека, а ръката светкавично да го отразява върху листа – резултатът е проникновен портретен образ. Понякога той е носен с години, избистрял се е чрез трайни приятелства или мимолетни симпатии, минал е през психологически и морални преценки, за да бъде материализиран с точно подбрана графична техника – молив, туш, креда, въглен и темпера.

Рисунката в творчеството на Иван Пенков носи своя философия – за него тя е „душа” и „молитва”, докато портретната е опит да разсъждава не само за конкретния модел, но и да улови чрез образа своето време с присъщите му реалии и детайли. Изложбата ни запознава с неговото портретно творчество от различни години, с образите на колегите художници, с приятелите от интимния му кръг, с интересни типажи, към които той има определено отношение. За първи път се излагат двата бохемски албума, които Иван Пенков „режисира” в Мюнхен и в София за приятелите си, както и много негови автопортретни скици – поле за жизнена равносметка в края на живота, но и за формални експерименти.

Екипът на СГХГ благодари на Георги (Джони) Пенков за неговата съпричастност към изложбата, както и на внука на художника Иван Пенков за съдействието при подготовката на изложбата.

Куратор на изложбата е проф. Милена Георгиева

 

 

Автор:
СГХГ
Публикация:
05.07.2017 г. 18:05
Посетено:
2869
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26066-ivan-penkov-hora-i-portreti-120-godini-ot-rozhdenieto-na-hudozhnika