Изложби

Изложба на Илона Йонкова в галерия "11 Август"

Изложба на Илона Йонкова в галерия "11 Август"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "11 Август" има удоволствието да представи младата авторка Илона Йонкова с изложба живопис.

Откриване на изложбата: 4 юли, вторник, от 19.00 ч.
Адрес: София, ул. „11 август“ №10


„Какво ме вдъхновява? Най-вече свободата и онази, която искам да имам, когато се изразявам като творец. Търся щастието, чистата радост от живота, които са двигателите на моето свободно поле на изява. Тях аз намирам, когато рисувам и танцувам... и така животът има смисъл за мен.

Дадената серия е плод на желанието ми да намеря еуфорията от тази толкова желана свобода. С много движения, динамика в рисунъка, и с много музика. На пръв поглед може да изглежда така сякаш бягам от академичното рисуване, но не е така... Водещата ми идея е да запазя върху платното спонтанния жест на подготвителния ескиз. Ескиз, създаден по спомен без детайли. Една чиста импресия, фрагмент от дадена емоция, в която движенията са тези, които изграждат силуетите на персонажите и „конструират“ композициите. Що се отнася до композициите, някои от тях са решени на ръба на рамката на произведението и изглеждат така, сякаш действието ще продължи извън платното. И да, това е търсен ефект, именно защото съм уловила миг от едно действие, което продължава да живее и извън картината. Така, както когато музиката спре, ние продължаваме да си я припяваме или като последната книга, чиито край е оставен на избора на читателя.

Моят стремеж е да съм вярна на себе си и на моето лично търсене на свобода. Работата ми с платното е много динамична и експресивна. Рисувам с ръцете си, с тялото си, с помощта на музиката и движенията, които тя поражда в мен... понякога рисувам с подскок. Този порив, това действие често излиза извън рамката на картините ми.“
Илона Йонкова


Илона Йонкова е родена през 1994 г. в град Казанлък. Завършва през 2013 г.  Национално училище по пластични изкуства и дизайн “Акад. Дечко Узунов”, Казанлък. Тази година завършва своето художествено образование във Факултета по изящни изкуства на Национална художествена академия, София, специалност Живопис, бакалавър.

Живее и работи в София.
Специализация: Еразъм,  Accademia di Belle Arti di Venezia (2016).
 
Групови изложби:

2014 Галерия “Владимир Димитров - Майстора”, Кюстендил
         Галерия “Неофит Рилски”, Благоевград
2017 “Арт Розалиада”, Велико Търново
         Галерия СБХ, София
 
Награди:
Специална Награда от Societe Generale Експресбанк - конкурс за най-добър дипломен проект между студентите на НХА “Бакалавър”, випуск 2016/2017г.



Автор:
Олимпия Даниел
Публикация:
28.06.2017 г. 16:53
Етикети:
Посетено:
1517
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26037-izlozhba-na-ilona-yonkova-v-galeriya-11-avgust