Изложби

Националният военноисторически музей гостува в галерия "Средец" с платна на Вешин

Изложба "Ярослав Вешин – един колоритен чех в България"

Националният военноисторически музей гостува в галерия "Средец" с платна на Вешин


◊ ИЗЛОЖБАТА

На 30 юни (петък), от 17.00 часа в галерия "Средец" на бул. „Ал. Стамболийски“ № 17 в София ще бъде открита изложбата „Ярослав Вешин – един колоритен чех в България“.

Изложбата е подготвена по повод 101-ата годишнина на Националния военноисторически музей. Тя представя произведения на един от виртуозите на четката – чех по произход, но българин по душа, които са част от най-старата колекция на музея. Ярослав Вешин е посветил живота си на България и създава едни от най-вълнуващите сцени на родната живопис със силно емоционално въздействие и художествено майсторство. През 1904 г. той става първият главен художник към Министерството на войната и се утвърждава като родоначалник на баталния жанр у нас.

В изложбата ще бъдат показани петнадесет от неговите платна, които представят както парадно-официалната част, съпътстваща живота на офицерите от Българската армия, така и свидетелствата за преживяното и изстраданото в Балканските войни, запечатали реализма на живота на фронта. Сред изложените картини са „На нож“, „Портрет на ген. Данаил Николаев, 22 септември 1908 г.“, „Сигнализация“, „Граната“ и други.

Допълнение към изложбата е интерактивно приложение, което детайлно ще запознае посетителите с живота и творчеството на Вешин.

Изложбата може да бъде разгледана в галерия "Средец" до 14 юли.


Автор: НВИМ
28.06.2017 г. 14:35
Посетено: 763
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26033-natsionalniyat-voennoistoricheski-muzey-gostuva-v-galeriya-sredets-s-platna-na-veshin