Изложби

„Автопортретна инсталация” на Мариела Гемишева

Изложба в галерия "Credo Bonum"

„Автопортретна инсталация” на Мариела Гемишева
Мариела Гемишева. Фото: Димитър Дилков


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Credo Bonum" представя

„Автопортретна инсталация” на Мариела Гемишева

Куратор: Яра Бубнова

На 29 юни (четвъртък) от 18:30 ч. галерия "Credo Bonum" ще представи изложбата на известния модна дизайнерка и съвременна художничка Мариела Гемишева. В своята „Автопортретна инсталация” тя събира основни моменти от досегашната си работа. По време на откриването  ще бъде представено изданието "Автопортрет", с фотографии, текстове и интервюта показващи 20-годишния й артистичен опит. Сред авторите в него са Яра Бубнова, Демна Димитрова, а дизайнът на книгата е дело на Кирил Златков.
 
Изложбата ще бъде подредена в
галерия "Credo Bonum" (ул. "Славянска" 2, вход от ул. "Бенковски") между 22 юни и 16 юли 2017 г.

Мариела Гемишева несъмнено е едно от най-значимите имена в българския моден дизайн. Нещо повече, тя е художник, използващ езика на модата в съвременното изкуство и създател на дрехи превръщащи се в изкуство. В модните й ревюта моделите са издигнати до нивото на ходещи скулптури. Чрез тях художничката говори за бунта на феминизма, за колебанията и противоречията на съвременната женственост, но и за сложният диалог протичащ между различните социални и културни пространства.        

Доц. д-р Мариела Гемишева е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса, инсталацията и обекта, преподавател в дисциплина „Моден проект“ в специалност Мода към Национална художествена академия. Мариела Гемишева е известна с многобройни нестандартни и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и арт пърформанса. Влиза и в ролята на модел пред обектива на Александър Нишков – Автопортрет (2008 г.). За Мариела Гемишева изкуството е: „практика, комуникация, процес, неспокойствие – динамика, в която измерваш ежедневния си ритъм” („Себе-познание” – разговор на Владия Михайлова с Мариела Гемишева за модата, изкуството и модерната жена, Intelligent life, Пролет 2008 г.)

Провокацията е съществен елемент в нейните работи,  а според американския куратор Роджър Коновър тя е „неподражаема в превръщането на ограниченията в предимства” (Каталог „In search of Balkania”, Роджър Коновър, 2002 г.)

Автор:
Галерия Credo Bonum
Публикация:
28.06.2017 г. 13:38
Етикети:
Мариела ГемишеваизложбаГалерия Credo Bonum
Автопортретна инсталация
Посетено:
1466
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26029-avtoportretna-instalatsiya-na-mariela-gemisheva