Изложби

Изложба от конкурса „Път на младите – IV“

Изложба на Стоян Кавалов, Явор Костадинов, Яна Любенова в Културен център "Бялата къща" - Пловдив

Изложба от конкурса „Път на младите – IV“


◊ ПОКАНА

На 28 юни 2017 г., от 18:30 часа Културен център „Бялата къща“ ви кани на откриването на четвъртата изложба от конкурса „Път на младите“.

Изложбата за пореден път показва отличната селекция на наградените и стиловото разнообразие на  талантливите автори. Този път това са: Стоян Кавалов - керамика, Явор Костадинов - живопис и Яна Любенова - живопис.

Стоян и Явор са възпитаници на  НХГ ''Цанко Лавренов" - град Пловдив, специалност „Живопис“. След това продължават в НХА, София, но в различни посоки. Стоян Кавалов избира керамиката, а Явор Костадинов остава верен на живописта. И двамата участват в много конкурси, общи изложби, творчески ателиета в България и Европа.

Последователни в търсенията си, силни в изявите си и двамата пловдивски творци се отличават с творческа зрялост. Не се страхуват да навлизат в дълбочина и да изследват  проявленията на човешкия характер, да се самоиронизират, както прави Стоян Кавалов в керамичните си автопортрети; да надникват зад опушеното пране на крайните квартали, както ни го показва Явор Костадинов в неговите "Пространства". Правят го със самочувствието на  истински творци - открито, честно, без преиграване.

Третият участник в изложбата е младата Яна Любенова, която живее и твори във Варна. През 2012 г. завършва с отличен успех Варненски Свободен Университет "Черноризец  Храбър", специалност "Пространствен дизайн".

И тя като своите пловдивски колеги активно участва в различни творчески проекти в цялата страна. И тя като тях се вълнува от живота (или липсата на живот?) в нелицеприятните пространства в края на града, в края на изоставеното село. Майсторски детайли ни насочват към разговор със себе си, побутват ни към тихо съзерцание. Без сладникава сантименталност и патетика. Платната на Яна довършват баланса в изложбата и тя звучи като послание: Младите са талантливи и мъдри!

Изложбата ще продължи до 25 юли 2017 г.

Oчакваме Ви!

Културен център "Бялата къща"
ул. "Пълдин" 12, Старинен Пловдив
Автор:
Културен център "Бялата къща"
Публикация:
26.06.2017 г. 14:48
Посетено:
774
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26021-izlozhba-ot-konkursa-pat-na-mladite-iv