Изложби

Арт галерия "Ларго" представя „Малка лятна музика по Ларгото“

Изложба живопис в три части, 22 юни - 2 август 2017

Арт галерия "Ларго" представя „Малка лятна музика по Ларгото“


◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия "Ларго" - Варна
представя


„Малка лятна музика по Ларгото“

Изложба живопис в три части


„Шансон – Валери Ценов“, 22 юни – 05 юли, вернисаж 23 юни, 14–18 часа


„Джаз – Цанко Цанков“, 06 юли – 19 юли, вернисаж 06 юли, 14-18 часа


„Рагтайм – Галина Чунтова“, 20 юли – 02 август, вернисаж 20 юли, 14-18 часа
 
 

Началото на лятото идва в Арт Галерия "Ларго" с много картини, музика и лежерно настроение. От 22 юни до 2 август в галерията ще тестваме нова формула за представяне на художници – сборна изложба живопис „три в едно“. В рамките на една изложба, наречена „Малка лятна музика по Ларгото“, ще бъдат представени в три поредни двуседмични периода трима автори - Валери Ценов от Пловдив, Цанко Цанков от Варна и Галина Чунтова от София.

Изложбата е наречена „Малка лятна музика“, защото двете изкуства – музиката и живописта, са дълбоко и неразривно свързани. Много често в историята на световното изкуство музиката е била вдъхновение за създаването на визуална творба или пък творчеството на някой художник е провокирало най-нежните струни в сърцето на композитор или музикант. Неслучайно в галерия „Ларго“ често сме си позволявали волността да обвържем представянето на изложбата на даден художник с музиката, която хармонира най-добре на неговите творби. Така е и този път. Иска ни се посетителите на изложбата да си тръгват от галерията с едно цялостно усещане за красотата и въздействието на изкуството. По време на всяка от трите части на изложбата ще представяме художника и даден стил музика, която смятаме, че пасва на картините му.

Така първата част от трилогията - изложбата на Валери Ценов, нарекохме “Шансон“, защото прекрасните, мелодични, чувствени френски шансони хармонират на творбите на пловдивчанина, опоетизирали женската красота, пълни със символика и с богата, нежна и изискана цветова палитра. В картините на Валери има амазонки, чародейки, феи, изкусителки. Всички те предизвикват мечтания и вълнения, които можем да усетим най-добре, представяйки си топла лятна нощ, тиха, чувствена и пълна с нега песен, носеща се под звездите, сред упойващия аромат на липите.

Първата част от изложбата със специалното участие на картините на Валери Ценов можете да видите от 22 юни до 5 юли.

„Джаз“ е озаглавена втората част от изложбата, в която ще представим Цанко Цанков, озвучавайки неговите творби с изпълненията на прочути джазмени. Всички знаят, че когато джазът е в разцвета си през 20-те и 30-те години на миналия век, той среща упоритата съпротива на по-старото поколение, което съзира в него заплаха за традиционните ценности. Джазът е свободен, бунтарски, провокативен. Такива са и творбите на Цанко, които ще види публиката в галерия „Ларго“. Скандални, неочаквани, предизвикателни, десетте голямоформатно платна ще предизвикат вълна от интерес и вероятно неразбиране, отричане, възмущение. Но не е ли именно в това силата на изкуството – да преодолява бариери и да руши стени? Затова и изложбата на варненеца ще илюстрираме с гореща и задушна лятна нощ, миризма на страст и тежък парфюм, полюшващи се в ритъма на джазова мелодия тела, вплетени едно в друго, отхвърлящи условностите и табутата.

Втората част от изложбата със специалното участие на картините на Цанко Цанков можете да видите от 6 до 19 юли.

В третата, финална част на изложбата в галерия „Ларго“ ще звучи „Рагтайм“ на софийската художничка Галина Чунтова. Още щом види творбите й, зрителят ще се усмихне и ще започне да си тактува с крак в ритъма на предшественика на джаза. Рагтаймът се заражда в южните американски щати, но започва да мигрира на север, следвайки голямата миграция на тъмнокожото население към големите и богати северни градове. Затова тази музика е символ на движението, на себедоказването (чрез прочутите надсвирвания между музиканти), тя е заредена с много енергия и жизнерадост, точно както картините на Галина. Авторката представя серия от шест творби, изпълнени с рядко вижданата по галериите техника „сериграфия“, чийто главни „герои“ са летните дрехи. Ризи, тениски, бермуди, които като че ли „плуват“ в морето или се носят в небето, зареждат картините с много лекота, палавост и лятно настроение. Галя Чунтова не е подозирала за поканата на галерия „Ларго“, докато е рисувала тези творби. Но тя като че ли ги е сътворила точно за тази изложба край морето, сякаш надниквайки в бъдещето, както само художниците или писателите го могат. И докато разглеждаме картините, ритмите на рагтайма ще звучат, подсилвайки въздействието им. А в една от творбите ще открием, отново „случайно“ нарисувана, една от шапките, които носят рагтайм музикантите, свирещи по нощните локали в началото на миналия век. 

Всъщност има ли нещо случайно на този свят :)

Третата част от изложбата със специалното участие на картините на Галина Чунтова можете да видите от 20 юли до 2 август.

Очакваме ви на трите вернисажа на трите части от изложбата „Малка лятна музика по Ларгото“ – на 23 юни с картините на Валери Ценов, на 6 юли с картините на Цанко Цанков и на 20 юли с творбите на Галина Чунтова. Вернисажите са от 14 до 18 часа, ул. "Хан Крум" 8, Варна.

 

Повече снимки в сайта на галерия „Ларго“ на www.largogallery.com.

 

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
23.06.2017 г. 14:45
Посетено:
1137
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/26013-art-galeriya-largo-predstavya-malka-lyatna-muzika-po-largoto