Изложби

Зюхтю Калит - Изложба във витрина

Лято 2006 - Русе

Зюхтю Калит - Изложба във витрина


◊ СЪБИТИЕТО

"Изненадващият Зюхтю Калит" - изложбата, която представи изявения русенски скулптор в една по-различна светлина. Тя се организира в рамките на инициативата на РБ "Любен Каравелов" - "Изложба във витрина", и съвпадна с рождения ден на автора - 6 август.

По време на откриването на изложбата Зюхтю Калит съобщи, че посвещава експозицията на паметта на своя колега - Кольо Желязото.

Във витрините на библиотеката освен скулптурни творби, могат да се видят и снимки, запечатали различни моменти от живота на твореца, рецензии в периодични издания за негови изложби, интервюта, спортни награди, както и един уникален лък, ръчна изработка, от личната колекция на Зюхтю Калит.


◊ ДУМИ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Когато по камък стъпвам, плача,
защото душата му слушам,
защото се сливат в едно очи, ръце, гласове.

Започвам с този стих, защото той съответства на творческото амплоа на Зюхтю Калит. Той е от русенските творци, които винаги будят интерес, когато се докосваме до творчеството им. Преди време го нарекох “скитник”, който цял живот броди в света на изкуството и е избрал нелекия му път. Със сигурност това е изпитанието или предизвикателството, на което той е обречен и не всеки може да отговори. В същото време това пък го прави различен от останалите.

Всяко докосване до вътрешния му мир е опит да разголим душата на скулптора. И ако го оприличавам на камък, който трудно се поддава на обработката на длетото, може би не греша.

Необичайна е изложбата в русенската библиотека “Любен Каравелов”. Срещата със Зюхтю Калит е многолика. Освен лиричният творец, пред нас е и спортистът - стрелец с лък. Това е другото му лице, което е противоположно на лиричното му аз. И колкото и невероятно да звучи, двете му различни страсти го допълват и изграждат пълноценно.

Ако упоритият скулптор досега многократно е доказвал себе си и е успявал да подчини твърдия камък на творческите си инвенции, то тази година той успя да покаже пред русенската общественост, че може да се работи и русенския варовиков камък. Той и колегите му откликнаха на инициативата на Скални материали – Русе и Община Русе да обновят парковото пространство на града. Само ще допълня, че за да станат в толкова кратък период творбите, всички работиха с идеята да подарят на града частица от себе си.
Автор:
Лили Рачева
Публикация:
08.08.2006 г. 13:58
Етикети:
Посетено:
1045
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2599-zyuhtyu-kalit-izlozhba-vav-vitrina