Изложби

Изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА

20 юни – 30 юли 2017, Софийска градска художествена галерия

Изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА


◊ СЪБИТИЕТО

Софийска градска художествена галерия и Институт за съвременно изкуство – София
съвместно с:
Фондация за култура и общество, Ню Йорк
и международна мрежа Награди за млади художници
представят

Изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА:
                  
Александър Александров, Леда Ванева, Мартина Вачева, Станимир Генов,
Георги Томов Георгиев, Мартин Пенев, Вълко Чобанов


20 юни – 30 юли 2017

Откриване 20 юни, вторник, 18.00 ч.

Наградата за съвременно изкуство БАЗА съществува от 2008 г. В нейната статистика досега влизат: девет успешно проведени резиденции на български художници в Ню Йорк, четиридесет и трима номинирани за изложба, 277 подадени портфолиа и 27 художници, куратори и представители на институции, участвали като членове на журито.  

В момента БАЗА има най-високия авторитет като конкурс за съвременно изкуство в България и е може би най-трудно постижимата награда, обвързана и с определени отговорности. Една от тях е възможността за самостоятелна изложба в галерията на Института за съвременно изкуство – София. Пребиваването в Ню Йорк е съпътствано от динамична програма с посещения на изложби, срещи с куратори и други събития, в които художниците представят работите си. БАЗА е и наградата с най-високо финансово изражение у нас, съответстващо на двумесечно пътуване и пребиваване в Ню Йорк с подкрепата на Фондация за култура и общество, Ню Йорк.

Целта на изложбата е да представи по най-добрия начин всеки от номинираните. В много случаи авторите представят нови произведения, създадени специално по този повод или работи от последната година.

В избора си журито се ръководи от различни критерии – да бъдат забелязани нови имена, без да се пренебрегват номинирани от предишни години, които демонстрират качества. Кандидатите трябва да са съпоставими на международна художествена сцена. Важно е също да имат базисно познаване на изкуството на ХХ век и в работата си да са адекватни на съвременността.

Журирането се провежда в два етапа – номиниране на автори за изложба по портфолиа и избиране на един победител въз основа на портфолиото му и на представянето му в изложбата. Втората среща на журито и вземането на финално решение става непосредствено преди откриването.  

Членовете на журито за 2017 г. са: Владия Михайлова (куратор), Вера Млечевска (куратор), Стефка Цанева (куратор), Петер Цанев (художник и преподавател) и Бошко Бошкович (програмен директор на Residency Unlimited, Ню Йорк).

Носители на наградата БАЗА досега са: Рада Букова (2008), Самуил Стоянов (2009), Антон Терзиев (2010), Викенти Комитски (2011), Леда Екимова (2012), Кирил Кузманов (2013), Зоран Георгиев (2014), Александра Чаушова (2015) и Димитър Шопов (2016).


Автор:
СГХГ
Публикация:
19.06.2017 г. 16:07