Изложби

„Изгубен пейзаж“ - изложба живопис на Милко Божков

19 юни - 19 юли 2017, Галерия 8, Варна

„Изгубен пейзаж“ - изложба живопис на Милко Божков


◊ ИЗЛОЖБАТА 

Галерия 8
представя

Милко Божков
„Изгубен пейзаж“, живопис


19.06. – 19.07.2017
Откриване: понеделник, 19.06., 18.00
Галерия 8, ул. „Братя Шкорпил“ – 8а, Варна


На 19 юни Галерия 8 навлиза в третото десетилетие. Рождения си ден, както обикновено, галерията отбелязва със самостоятелна изложба на любим художник. За пореден път това е известният живописец Милко Божков.

Роден е на 3 март 1953 година във великотърновското село Ресен. През 1972 година се дипломира от Художествената гимназия в София. През 1978 година завършва Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ (НХА), в класа по живопис на Добри Добрев.

Има над 80 самостоятелни изложби в България, Австрия, Германия, Люксембург, Полша, Русия, Франция, Холандия, Чехия, Швеция и други. Участвал е в над 100 общи художествени изложби за живопис или графика в България и в чужбина.

Незабравими са съвместните му проекти със Светлин Русев, Стоян Цанев и Росен Донев – изложби, които да се надяваме не принадлежат на миналото и ще имат своето продължение.

Негови творби са притежание на Библиотеката на Конгреса в САЩ, Националната библиотека на Франция, Чешката национална галерия, на редица български галерии, а също и частни колекции у нас в чужбина.

Носител е на множество награди за живопис, сред които са Национална награда за живопис „Захари Зограф“ (2002) и Годишна национална награда за живопис „Владимир Димитов-Майстора“ двукратно. През май 2016 г. е отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен.

Предстоящата изложба ще ни срещне с последните творби на Милко Божков. Картините носят както безпогрешно разпознаваемия почерк на автора, така и нещо ново за публиката, скрито някъде в средния формат на изгубените Милкови пейзажи.

Още малко за автора казва цитатът на Елена Владова: „Божков е художник: личност мислеща и обичаща, която обитава своите “острови” (почти като Кристо) - специфичен свят, в който всяко същество и предмет имат свой собствен живот. (...) Винаги въодушевен, Божков знае, че в живописта смелостта и скромността са необходими на този, който иска да запази чувството за реалност в своята лична митология... и в същото време да се отвори към безкрайните хоризонти на ониризма.
Жозеф Пол Шнайдер, изкуствовед, Люксембург, май 1995 г.
* ониризъм - (от гр. oneiros - сън) - силно опиянение на личността, в което тя изживява сънуваното като реалност."
 



Автор:
Искра Павлова, Борис Стателов
Публикация:
18.06.2017 г. 13:17
Посетено:
2574
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25955-izguben-peyzazh-izlozhba-zhivopis-na-milko-bozhkov