Изложби

Изложба на Херман Гшайдер в Пловдив

16 юни - 12 юли 2017, галерия "Резонанс"

Изложба на Херман Гшайдер в Пловдив


◊ ПОКАНА

Галерия "Резонанс" има удоволствието да Ви покани на изложбата на Херман Гшайдер

Откриване на 16.06.2017, петък, от 18.00 ч.

ПРОЕКТ СВЕТОВЕН РЕЗОНАНС
 
Изложбата е по повод 60-годишния юбилей на Херман Гшайдер

Херман Гшайдер е роден през 1956 г. в Бургкирхен, Австрия. Организатор е на няколко скулптурни симпозиума в Инкрайс, Австрия. Работи като скулптор на свободна практика в Матигхофен. Член на гилдията на художниците в Инкрайс и на гилдията на художниците Велзер.

От 1995 и 1996 завършва лятна академия с профил скулптура при Проф. Милош Хлупач и Сузане Тоон с това дава начало на професионалната си творческа кариера. През 1997, 1999 г. и 2002 г. организира в Матигхофен симпозиуми по каменна пластика с известни художници, а през 1999 г. основава скулптурен парк Матигхофен. Това е последвано от работни посещения в Щьомщад (Швеция, 2000), в Ню Йорк (САЩ, 2002 г.), Солун (Гърция, 2003). През 2002 и 2007 г. е поканен в Арт центъра на Егон Шиле в Чески Крумлов, Чехия. През 2008 г. - в Моло Домус Артиум, Италия. През 2008 г. получава покана за изложба в Центъра по изкуства Блукот  в Ливърпул.

Участва в Международните арт фестивали Морски Резонанс и Горски Резонанс, както и в проектите „Новите 100“ и „Малък Голям проект“ на галерия "Резонанс".
Участва  като скулптор в симпозиуми в страната и чужбина: Европа – Австрия, Германия, Република Чехия, Швейцария, Дания, Италия, Румъния и др., Америка - Южна Америка - Аржентина, Бразилия, и Азия – Турция, Иран, Иркутск... Много от  скулптурите му са притежание на частни колекционери и музеи.


„Моята първа среща с Херман Гшайдер беше през деветдесетте в Мария Саал,  Австрия. Не познавам друг като него така запален и обладан, който от ранна утрин до късна вечер да обработва дървото със своя моторен трион. Като се има предвид , че Херман обича суровия оригинален продукт, който според него не трябва да бъде насилствено изграждан с длета, ренде или полиран, можете да си представите какво се е получило в края на пленера, резултат от силната воля на скулптора. Херман Гшайдер притежава изключително независим характер и това е така от години. Неговите кубистични инсталации са безспорно доказателство за сложната интерпретативност на Херман – винаги иронични, винаги остри. Удоволствие е Херман да бъде част от пленера – не само като скулптор, но и като приятел и като уважаван член на художествената общност.“
Волфганг Щюбнер, скулптор, студио в скулптурен парк Вилкендорф, Берлин

Автор: Антония Димитрова, галерия "Резонанс"
16.06.2017 г. 12:40
Посетено: 686
Етикети: изложба, Пловдив, Галерия Резонанс, Херман Гшайдер
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25954-izlozhba-na-herman-gshayder-v-plovdiv