Изложби

„Аршак” - юбилейна изложба живопис на Аршак Нерсисян

19-29 юни 2017, галерия „Средец”, Министерство на културата

„Аршак” - юбилейна изложба живопис на Аршак Нерсисян


◊ СЪБИТИЕТО

На 19 юни т.г. от 18.00 ч. в галерия „Средец” на Министерството на културата се открива юбилейна изложба живопис на Аршак Нерсисян

Арменският художник с българско гражданство Аршак Нерсисян ще представи в престижната столична галерия „Средец” над 20 живописни платна в годината, когато навършва 65 години. Експозицията, озаглавена „Аршак”, се организира със съдействие от посолството на Република Армения у нас, а куратор е проф. Аксиния Джурова.

Аршак Нерсисян е роден на 1 ноември 1952 г. в Армения. Завършва Ереванската художествена академия, специалност „Живопис” и „Графика”. Специализира в Санкт Петербург, Литва и Латвия. В Армения работи като художествен редактор за списание „Жените на Армения”. През 1994 г. идва в България за първи път като представител на „Фонд култура” на Армения. За втори път идва през 1996 г. и остава да живее в България като художник на свободна практика, като получава и българско гражданство. Участвал е със свои творби в изложби в Иран, Франция, Финландия и Русия и има десетки самостоятелни изложби у нас. Рисува илюстрации към сборници с поезия. В България е илюстрирал книгата „Арменски народни приказки” и „Духът на Армения”. Участвал е в изписването на църквата „Св. цар Борис-Михаил Покръстител” и параклиса „Св. Анна” във Варна през 1997 г. През 2002 г. участва във възстановяването на Арменската църква в морската ни столица.

Критиката отбелязва за Аршак Нерсисян, че изследва възможностите на вариантност, основана на различни стилистики, което е присъщо на динамичната му природа. Определят стила му като странно съчетание на южен темперамент и на една изискана и рафинирано северняшка школа, които раждат интересни сюжети, нарисувани с деликатност и майсторство.

Проф. Аксиния Джурова го отличава като художник, който не можеш да сбъркаш с други, най-яркият сред българската гилдия неокубист. „Сочната живопис на Аршак, която художникът ни представя по повод своя 65-и юбилей, известна със своята чувствителност към колорита и композицията („Преди буря”, „В средата на лятото”), ни връща към едни от най-енергичните експериментатори във френската и руската живопис, а в последните десетилетия - и в българската. Точно сред тях, според мен, трябва да търсим и инвенциите на Аршак Нерсисян, преработени от неговата собствена чувствителност и умение”, пише за изложбата проф. Джурова.

Експозицията ще остане в галерия „Средец” на Министерството на културата до 28 юни включително. Повече информация можете да намерите на интернет страницата на ведомството.



Автор:
Министерство на културата
Публикация:
16.06.2017 г. 13:28
Посетено:
2369
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25943-arshak-yubileyna-izlozhba-zhivopis-na-arshak-nersisyan