Изложби

Испанската фотографка Кристина Гарсия Родеро с първа голяма изложба в България

„С отворена уста“ - фотографска изложба в Двореца, 15 юни – 23 юли 2017 г.

Испанската фотографка Кристина Гарсия Родеро с първа голяма изложба в България
Майски кръст, Берокал, Уелва, 1998


◊ СЪБИТИЕТО

Фотоизложбата „С отворена уста“ на една от най-популярните по света испански жени-фотографи Кристина Гарсия Родеро се открива на 15 юни, четвъртък, в 18 ч. в Националната галерия - Двореца. Преди официалното откриване очаквайте среща с авторката в 16.30 ч. Събитието е част от фестивала „Фотофабрика“. Съорганизатор е Институт Сервантес.

„С отворена уста“ е черно-бяло ретроспективно пътуване, което дава различен поглед върху една от най-експресивните части на човешкото тяло – устата,  като изразител на пълния спектър от емоции – гняв, радост, уплаха или щастие. Това е първата самостоятелна изложба на Кристина Гарсия Родеро в България и третото гостуване на авторката, която ще представи своята работа в деня на откриването на изложбата. През 2015 тя работи у нас по тема, посветена на кукерите в Перник.

Кристина Гарсия Родеро е един от най-уважаваните  документални фотографи в Испания и първата испанка, която става пълноправен член на фотографския колектив Магнум. В годините минава през различни етапи,  по-голямата част от които, свързани с фотографски проекти, изследващи специфични ритуали, обичаи и групи хора по цял свят. Фотографиите ѝ са въздействащи, провокативни, предизвикват любопитство и емоция. Темите ѝ са винаги извън обсега на вече познатото. 

Художник по образование, Кристина е самоук фотограф. Започва на 23 със снимки на различни религиозни и езически обичаи в Испания, събрани през 1989 в албума Скритата  Испания (España Oculta), която печели наградата Книга на годината на престижния фотографски фестивал в Арл. Следват години, пълни с пътешествия, в които испанката, изкушена от различните култури, използва своя апарат като начин да ги изследва като контрапункт на модерния, забързан свят.

Портфолиото ѝ включва снимки от първия град в Куба, създаден преди 500 години – Баракоа; документирани моменти от местните бит и вуду ритуали в Хаити;  военни сцени от Русия, Грузия и Южна Осетия по време на конфликтите през 2008 г.; портрети на голи порно актриси в Барселона; религиозни обичаи от Индия.  През 2001 участва във Венецианското биенале с проекта от Хаити „Мария Лионса“. 

Изложбата „С отворена уста“ е създадена през 2014 г. за Центъра за изкуство “Томас и Валиенте” (CEART), а българската публика може да я види в залите на Националната галерия – Двореца между 15 юни и 23 юли.

https://www.fotofabrika.org/bg/program/kristina-garcia-rodero
http://sofia.cervantes.es/FichasCultura/Ficha115204_905_10.htm
Автор:
Институт Сервантес София
Публикация:
13.06.2017 г. 14:40
Посетено:
1329
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25939-ispanskata-fotografka-kristina-garsiya-rodero-s-parva-golyama-izlozhba-v-balgariya