Изложби

Изложба "Будистко изкуство от Хималаите"

8 юни – 15 септември 2017, Национална галерия - Квадрат 500

Изложба "Будистко изкуство от Хималаите"
Санскритски илюстриран ръкопис, Непал, ХХ в.


◊ СЪБИТИЕТО

Националната галерия
представя

Будистко изкуство от Хималаите
8 юни – 15 септември 2017

Откриване на 8 юни, четвъртък, в 18:00 ч.
Квадрат 500, зала 19 
пл. “Св. Александър Невски”

На вниманието на българската публика е представена изложба на будистко изкуство от Хималаите с творби от Националната галерия, Историческия музей – Димитровград и от колекциите на Николай Генов и д-р Людмил Веселинов.

Будисткото изкуство е едно от забележителните форми на културата, развиваща се през вековете в региона на най-голямата планинска верига в света – Хималаите. Величествената планина обхваща Тибетското плато, Непал, Бутан и северните региони на Индия и Пакистан. Съседните географски райони, където се среща влияние на хималайската култура, са Китай, Монголия, Южен Сибир, Тува, Бурятия и северната част на Мианмар.

Будисткото изкуство на Хималаите се характеризира с изключително религиозни теми. То съчетава художествено влияние от съседните региони със специфични композиции, символи и мотиви, уникални за хималайския регион. Това сакрално изкуство носи белезите на будистките направления махаяна („Голямата колесница“) и ваджраяна („Диамантената колесница“) и пресъздава характерните за тях сюжети и художествен стил. Религиозните и философски представи на двете направления оформят облика на живописта, скулптурата, архитектурата и ритуалните предмети. Произведенията на хималайското будистко изкуство могат да се видят като стенописи в храмове и манастири, като илюстрации към религиозни ръкописи, медицински и астрологически трактати или като будистки „икони“ с дълбок религиозен смисъл, наречени на тибетски „тханки”. Всички те носят дълбоко сакрален смисъл.

Настоящата изложба ни отвежда на вълнуващо пътешествие из мистичните светове на Хималаите и ни среща с образи на просветлението, които имат силата да пробудят човешкия дух. Творбите от Национална галерия включват пластика от региона на Индия, Тибет и Монголия. Историческият музей – Димитровград представя част от колекцията си от тибетско изкуство, дарено през 2011 г. от тогавашния извънреден и пълномощен посланик на Китайската народна република в България. Произведенията от колекциите на Николай Генов и д-р Людмил Веселинов включват будистки икони, ритуални предмети и илюстрирани ръкописи от района на Тибет и Монголия. В експозицията са използвани фотографии на Теодор Малчиев, заснети в Индия, Тибет, Бутан и Непал.

Екип на изложбата:
. Куратор – д-р Людмила Класанова, уредник в Национална галерия
. Подготовката на творбите – реставрационно ателие, направление „Чуждестранно изкуство“ на Национална галерия
. Дизайн – Димитрина Ненова, графичен дизайнер в Национална галерия.

Автор:
Национална галерия
Публикация:
08.06.2017 г. 13:57
Етикети:
Квадрат 500изложбаНационална галерия
Будистко изкуство от Хималаите
Посетено:
1313
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25902-izlozhba-budistko-izkustvo-ot-himalaite