Изложби

Арт галерия "Папийон" представя Станимир Видев

Изложба живопис, 5 юни - 29 юни 2017

Арт галерия "Папийон" представя Станимир Видев


◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт галерия "Папийон"

представя

Станимир Видев / Stanimir Videv

изложба живопис

05.06.2017 г. – 29.06.2017 г

„За мен е по-важно и се стремя да затвърдя нещо, което съм следвал като философия, да отстоявам, да усъвършенствам, да стане по-добро. Стъпвам на нещо старо и го разгръщам, давам му друга посока.“     Станимир Видев


Арт Галерия "Папийон"представя от 5 до 29 юни 2017 г. изкуството на обичания и талантлив пловдивски художник Станимир Видев, автор със силно присъствие в съвременната култура, с многобройни почитатели в България и извън страната. С радост споделяме с него личния му празник – 60-годишен юбилей, отбелязвайки го с изложба.

Експозицията включва най-новите му творби, рисувани специално за представянето му във Варна, в категорично разпознаваемия за него стил – многопластови цветни фактури, изграждащи сложни и динамични композиции, но в същото време много близки като усещане, емоционалност и възприятие, докосващи сетивата на зрителя.

Неподправена откровеност и неоспорим талант превръщат през годините Станимир Видев в един от високо уважаваните художници  със силно присъствие в българския културен живот – ценен както в артистичните среди от видни актьори, писатели,  художници, така и от  колекционери и почитатели, сред които много дипломати, политици, музиканти.

Живописта на Видев е на границата на реалното и абстрактното, което го прави толкова популярен и ценен и за да я усетиш добре трябва да умееш да се вглеждаш. Творбите му са силно емоционални, разкриващи отпечатъците от натрупани впечатления и чувства в художника. Винаги честен в изкуството си, играещ си със сложни цветове, той създава убедително живи картини. В тази изложба присъства женският образ на муза и фатална жена, уловена в различни интимни състояния, чрез които авторът е успял да пресъздаде отношението си към нея. Пресъздадени са различни артистични случки от ежедневието, развълнували мисълта на художника, както и цветни пейзажни композиции, изострящи сетивата и привличащи интереса на многобройните му почитатели. Пейзажите са хармонични, колоритни, абстрактни композиции, но винаги препращащи на близко и разпознаваемо за съзнанието място. Концентриран върху изчистени образи, знаци, кодове и релефи, той изследва темата за възможните проекции и измерения на мечтите, чието съхранение независимо от обстоятелствата, е едно от най-ценните и смислени усилия в живота. Платната му излъчват много енергия, въздействат с решително полагане на цветовете с наслояване и отнемане на боите за  постигне на светлината. Картините на Станимир Видев са запомнящи се, не оставят зрителя равнодушен  и запечатват в емоционалната ни памет трайно впечатление и следа.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Станимир Видев е роден на 27 март 1957 г. Завършва художествената гимназия в град Казанлък през 1976 год. Висшето си образование завършва през 1984 год., специалност "Живопис" в НХА в класа на професор Добри Добрев. Членува в Съюза на българските художници от 1985 год., а в Съюза на пловдивските художници от 1986 год.

Първата му самостоятелна изложба е през 1986 год в град Пловдив, част от Националните Есенни Изложби.

Станимир Видев е представил повече от 30 самостоятелни изложби, а негови картини са собственост на Националната художествена галерия, музеи и частни колекции, в това число и тази на белгийския предприемач и ценител Юго Вутен.

Участва в изложби на българското изкуство в държави като Русия, Холандия, Германия, Гърция, Малта, Италия, Белгия и Китай, също така взима участие в международни панаири на изкуството - Експо Арт в Лос Анджелис (1991 год.), Евро Арт в Женева (1993 год.), Турция (2009 год.).

Носител е на редица награди:

. Награда "Пловдив" за 1997 год. и 2007 год.,
. Награда "Мечът на Ромфея" за 1997 год,
. Наградата на Съюза на пловдивските художници за 1986 год., 1987 год., 1997 год.
. Наградата на галерия "Дяков" за 1996 год.
. Първа награда за живопис, "Миниарт", Русе 2009 год.
. Награда на община Плевен на "Пето бианале на малките форми", 2010 год.
. Награда за живопис, Пьохларн, Австрия 2014 год.

Живее и работи в гр. Пловдив

Автор:
Арт галерия "Папийон"
Публикация:
04.06.2017 г. 12:00
Посетено:
1731
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25865-art-galeriya-papiyon-predstavya-stanimir-videv