Изложби

Холандски художници в Пловдив

1 юни - 15 юни 2017, галерия "Резонанс"

Холандски художници в Пловдив


◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Резонанс"
представя
 
Холандски художници в Пловдив
1.06.–15.06.2017


Ber Boom
Вдъхновението на Ber идва от жената. Жените в картините му са поставени във въображаеми ситуации. Но това е изкуството на Ber. Силно! Изпълнено с цветове, форми, мигове и желания.
 
Завършил е Кралска академия, Хага и Висше Художествено училище, Утрехт. Има няколко награди за живопис. Почти три десетилетия е доцент по дизайн и рисуване. Член е на дружеството Arti Brak, Voorburg. Негови картини притежават: Hnis ten Bosch, Nagasaki, Japan museum marhet Chezu, Sonth Korea, The Netherhans, USA, Behgium and Germany.


Frits Frietman
Работите на Frietman се считат за Хагски (Хага) неосимволизъм. Те са фигуративни, деформирани, понякога чужди. Тази деформация играе важна роля. Някои зрители възприемат тези образи като обезпокоителни или дори заплашителни. Има движения, в които хумора и иронията са видни. Frietman се смята за част от всичко това и се надява да донесе известно объркване или усмивка.
 
Завършил Кралска академия в Хага. Има присъдени пет награди и отличия в областта на изкуството. Член е на дружеството  Arti Brak, Voorburg, Дружество за изкуства Делф, Pulchri – Хага.


Glenn Priester
„Възхищавам се от холандския пейзаж без хора и сгради. Най-важните елементи са водата, морето, светлината, великолепните облаци. Разбира се, попитах секакво мога да прибавя към традиционния субект на пейзажа. Промених изходната точка: от водата или морето към земята. По нататък се запитах какво означава вода и облаци във всичките им различни форми за тази дефинирана област „Холандия“, когато са свързани с цвят, светлина, атмосфера? Чувствата, които имам във връзка с това са продължаващо търсене на баланс между интелекта и чувствата“.

Роден в Джакарта, Индонезия. Завършил Кралска академия – Хага, Кралска академия – Ан Тверпен, История на изкуството, Амстердам. Работи в областта на живописта, графиката, инсталации, метал. Член на дружеството Aktibnak, AaquaArt, Haagshe Kunstkring, Zeeuwse kunstkring


Jaep Fransen
Творбите на Франзен са посветени предимно на хората. На хората и техните емоции. Те могат да бъдат щастливи или тъжни, богати или скромни. Но те винаги удивляват и вдъхновяват със собствената си история.

В нейните произведения можем да видим символи, ритуали, древни култури. Това идва от факта, че Францен има корени от друга култура – Индонезия. Работи в областта на фотографията със собствен почерк, рисунки, скулптура и др. Завършила е Художествена академия в Хага, специалност монументално изкуство, рисуване, текстил. Член е на Stroom, Haga; Arti-Shock, Rijswijk; Artbrak, Voonburg. Отличена е с четири награди за изкуство.


Martin Wink
Работи живопис, главно пейзаж. Създаването на пейзажа за него играе важна роля. Понякога много очевидно, понякога много скрито ти препраща пейзажни елементи, части от сцени, обозначени заедно. Резултатът е фантастичен! Пейзаж, пред който ние стоим и съзерцаваме. В творчеството си използва различни материали: хартия, канаваца, дърво, темпера и яйце, маслени бои.

Завършил Кралска художенствена академия в Хага със специалности рисунка, живопис, обем и пространства.
Член на дружество Artilkak, Voorburg.


Mary  Bezembinder
Създаването на изкуството за нея е важно, въпреки че не е лесен начин. Женственост, интимност и жизненост са характерни тези от живота, които тя използва в творчеството си. Тя влага цялата си душа. Работи с енергия върху камък, бронз, дърво, платно, керамика, хартия.

Завършила е художествена академия в Хага. Участва в много проекти и е преподавател по рисуване е скулптура. Член е на дружества Artbrak, Voonburg; Arti-Shock, Rijswijk; Kunstrabe, Stroom, Haga.


Румяна Йотова
Художник, живопис. Живее в гр. Делф, Холандия и в гр. Пловдив.

„Изкуството й е като обещание, изречено за секунди, а останало завинаги” – Красимир Линков, директор ГХГ, Пловдив.

Член на СБХ, секция живопис и Националната асоциация на художниците – NABK, NL. Член на Дружеството на пловдивските художници; Artbrak, Voonburg; art centrum Kadmium, Deft; Art studio Pulchri, Haga. Има повече от 20 самостоятелни и международни изяви, национални, колективни и общи изложби. Има три награди: Sturza Foundazion Prize – интернационално биенале за живопис, Молдовам, Първа награда за живопис, ДПХ, Пловдив; Наградата на публиката, Есенен салон, Делф.


* * *

Галерия "Резонанс",
Пловдив 4000, ул. "Петър Парчевич" 14
Автор:
Антония Димитрова, галерия "Резонанс"
Публикация:
02.06.2017 г. 18:16
Посетено:
1454
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25863-holandski-hudozhnitsi-v-plovdiv