Изложби

"Приказки за лека нощ" - изложба на Елисавета Ангелова

22 май - 5 юни 2017, галерия "Париж"

"Приказки за лека нощ" - изложба на Елисавета Ангелова


◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия „Париж“
представя

Елисавета Ангелова

„Приказки за лека нощ“


(изложба живопис)

22.05.2017 – 05.06.2017


На 22 май 2017 галерия „Париж“ ще представи за първи път в своето пространство художничката Елисавета Ангелова и нейната изложба „Приказки за лека нощ“. Откриването е част от „Европейска нощ на музеите – София 2017“, така че зрителите ще могат да посетят галерията от 17.00 до 22.00 ч.

Елисавета Ангелова е млад автор, завършва църковна живопис в Пловдив, след което магистърска степен „Живопис“ в Шумен, като в последните няколко години има поредица успешни изяви в Пловдив, Варна и Бургас. Съществен извор на вдъхновение се оказва нейното семейство, което се състои от вече известния художник – Николай Ангелов-Гари и двете им малки деца. Много често в картините се появяват фрагменти от тяхната реалност, която е близка и до много други семейства - разказване на приказки, кърмене на бебе, игри, прегръдки и още много такива обичайни неща от ежедневието са се вмъкнали в творбите на Елисавета.

Оживели са и различни герои от света на приказките - Сънчовци, принцеси, рибарят и златната рибка, принцесата и звярът, но също и типичните символи от съвременността като клоуна на МакДоналдс и Спайдърмен. Художничката по различни начини е представила на зрителя идеята за важността от четенето на приказки – понякога приспивни, друг път малко страшни или тъжни, но винаги окуражаващи и изграждащи мост между детския свят и света на възрастните.На друго място се вижда тъжният сблъсък между близкото минало и нахлуващата с помитаща сила нова реалност, която е лъскава, примамлива и безкомпромисно поглъщаща детския свят.

Безспорен акцент в изложбата е и картината „Семеен портрет“, която показва едно семейството в бъдещето, а то, уви, е почти военизирано. Децата там са с противогаз, а майка им с автомат. Един, за съжаление, напълно възможен сценарий.

„Приказки за лека нощ“ е изложба, която преди всичко разказва живота – с неговите красиви, но и тъжни моменти. Прилича на един юрган – пачуърк, направен от съшити парченца реалности, които са близки до всеки от нас и които ние също преживяваме в нашия житейски калейдоскоп.

Изложбата може да бъде видяна до 5 юни, както и онлайн в сайта на галерия „Париж“.Автор: Надя Павлова
20.05.2017 г. 10:56
Посетено: 874
Етикети: галерия Париж, Елисавета Ангелова, Европейска нощ на музеите-София 2017, Приказки за лека нощ
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25774-prikazki-za-leka-nosht-izlozhba-na-elisaveta-angelova