Изложби

"Модерна класика" в Галерия 8, Варна

Изложба живопис и скулптура, 16 май – 15 юни 2017

"Модерна класика" в Галерия 8, Варна
Альоша Кафеджийски. Цвете


◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия 8
представя

„Модерна класика“
живопис и скулптура

Альоша Кафеджийски
Ванко Урумов
Кина Петрова
Стоимен Стоилов


16.05. – 15.06.2017

Откриване: вторник, 16.05., 18.00
Галерия 8, ул. „Братя Шкорпил“ – 8а, Варна


Четирима живи класици на българското изкуство, известни както в България, така и по света, ще покажат пред варненската публика последните си творби. Всеки от тях притежава собствен стил, чувствителност и маниер на отразяване на действителността, такава, каквато я вижда в своите възприятия и емоционални преживявания.

Експозицията се състои от единадесет творби – две скулптури от дърво и по три картини от всеки живописец. Всеки един от авторите е останал верен на себе си, с което изложбата се превръща в калейдоскоп от внушения и емоции - лириката на Кина Петрова, суровата непристъпност на крайбрежните скали в картините на Ванко Урумов, поетичната тъга в скулптурите на Альоша Кафеджийски и дълбоките размисли, към които ни повеждат майсторските алегории на Стоимен Стоилов.

Альоша Кафеджийски, един от добре познатите български скулптори, автор както на монументална скулптура, така и на малка пластика, в която неизменно присъства човешката фигура. Работи основно бронз и дърво с условно оцветяване, епизодично камък.

Кина Петрова е пристрастена към преосмисленото изобразяване на природата. Работи основно живопис и рисунка, дълги години е била сценограф, реализирайки многобройни театрални проекти у нас и в чужбина.

Ванко Урумов е познат предимно като живописец, но също така е работил в областта на графиката, монументалната скулптура, керамичната пластика и гоблена, внедрявайки свои работи в обществени сгради в София и Варна.

Проф. Стоимен Стоилов
е българският художник, удостоен с Хердерова награда за своето творчество. Работи в областта на живописта и графиката. От години живее и твори във Виена, като от 2009 година е професор във Виенския университет.

Общото между четиримата автори е тяхната световна популярност, връзката им с град Варна – градът в който са израснали като художници, както и принадлежността им към едно поколение, създало истински шедьоври, и което продължава да твори и да придава смисъл на света.



Автор:
Искра Павлова, Борис Стателов
Публикация:
15.05.2017 г. 16:29
Посетено:
2020
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25717-moderna-klasika-v-galeriya-8-varna