Изложби

Националната галерия представя Георги Машев (1887-1946)

12 май – 18 юли 2017 г., Двореца

Националната галерия представя Георги Машев (1887-1946)
Георги Машев. Автопортрет, 1937 г.


◊ СЪБИТИЕТО

Националната галерия
представя

Георги Машев (1887-1946)
130 години от рождението на художника


12 май – 18 юли 2017
Двореца, пл. „Княз Александър І“

Художествената галерия „Станислав Доспевски“ – Пазарджик и Градската художествена галерия – Пловдив гостуват на Националната галерия с организираната от тях юбилейна изложба на Георги Машев.

Представените произведения - живопис, карикатури и рисунки – са селектирани от държавните колекции. Най-голяма част от тях се съхранява в галерията в Пазарджик – роден град на художника. Партньори в проекта са и Софийската градска художествена галерия, Институтът за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, ХГ - Казанлък и ХГ - Русе.

Георги Машев е сред големите автори на модерното българско изкуство от първите десетилетия на ХХ в. Днес името му извиква асоциации преди всичко с картините на фолклорна и символистична тематика. Особено популярни за неговото творчество са платната със сюжети от старата българска история, серията за Крали Марко, Момчил войвода, и не на последно място цикълът платна и рисунки „Адам и Ева“, в които със средствата на хумора художникът предлага свой прочит на библейската тема. Изкуството му е оценено приживе. Критиката се изказва ласкаво за неговите участия в общите художествени изложби. Представянето му в Парижкия салон на изкуствата през 1931 г. е забелязано. Награден е за цикъла си „Адам и Ева“ в „Салонът на 100-те“ – авторитетно сдружение на френските художници-хумористи, които го приемат за свой член. Той е в приятелски връзки с поети, писатели, културни дейци –  Константин Константинов, Димчо Дебелянов, Христо Ясенов, Димитър Подвързачов, Николай Лилиев, сред които неговата разностранно надарена личност, интелектуален потенциал и артистично присъствие са високо ценени. В своята мемоарна книга „Път през годините" писателят Константин Константинов пише: „В младата история на българското изобразително изкуство Георги Машев се отделя рязко от другите, неочакван и своеобразен... Днес малцина го знаят. Ала по-късно към това усамотено убежище, край което минава пътят на българското изобразително изкуство, ще се върнат, уверен съм, не един от младите, като към изходна точка, установена от първия български визионер в живописта."

Изложбата е съпътствана от богато илюстриран каталог.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Георги Машев е роден на 1 януари 1887 г. в Пазарджик. Син е на учителя възрожденец Петко Машев. Учи живопис през 1906-1907 г. при проф. Петко Клисуров в Държавното рисувално училище, София.  Година по-късно (1907-1908) учи в Художествената академия в Петербург. Завръща се в България и една година следва право в София. Заминава за Брюксел, където между 1910-1911 г. следва живопис в Художествената академия при проф. Едмонд Ришар. След завръщането си в родината завършва през 1912 г. Художественото индустриално училище (Художествената академия) в София при проф. Иван Мърквичка.

През Първата световна война (1915-1918) е военен художник в Конната дивизия на българската армия. През 1929-1939 г. е художник в Министерството на народната просвета. Под псевдонимите Машока и Чарни сътрудничи с карикатури и сатирични рисунки на вестниците "Оса", "Българан", "Ден", "Барабан", "Камбана", "Смях", "Балканска трибуна". Популярни стават карикатурите му против режима на Фердинанд. Първата си самостоятелна изложба представя в София през 1915 г. През 1930 г. работи в Париж и през 1931 г. излага в Есенния салон картината "Дамски портрет", участва и в "Изложбата на 100-те" (изложба на френски художници-хумористи) с цикъла "Адам и Ева". Работи в областта на портрета, композицията, пейзажа. Живописните му творби са символично обагрени, голяма част от тях са на фолклорно-митологична тематика. Рисува активно и исторически композиции. През 1941 г. печели първа награда в конкурса на Министерството на народното просвещение за платното си „Цар Симеон се завръща в Преслав след победа“.

Умира от туберкулоза през 1946 г. в София.

Георги Машев е художник с ярко присъствие в културния живот на България между 20-те и 40-те години на ХХ век.

Автор:
Национална галерия
Публикация:
15.05.2017 г. 14:18
Посетено:
2191
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/25714-natsionalnata-galeriya-predstavya-georgi-mashev-1887-1946